Zakelijke lening

Investeren in onroerend goed of bedrijfsmiddelen met een zakelijke lening van de Rabobank. Wat zijn de voordelen van een bedrijfslening? Lees hoe je een zakelijke lening aanvraagt om de volgende stap te zetten met jouw bedrijf.

 • keuze tussen vaste of variabele maandlasten
 • vaste looptijd
 • online aanvragen
Aanvraag al gestart? Ga verder
Zakelijk financieren - Zakelijke lening

Zakelijk geld lenen voor vastgoed en bedrijfsovernames

De zakelijke lening van de Rabobank is een financiering die bedoeld is voor langlopende financieringsbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan:

 • commercieel vastgoed
 • bedrijfsovernames en uitkoop
 • machines en materiaal
 • transportmiddelen
 • bedrijfsovernames

Een zakelijke lening om de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand te financieren wordt ook wel een bedrijfshypotheek of zakelijke hypotheek genoemd.

Lees meer over de bedrijfshypotheek

Persoonlijk gesprek over je groeiplannen

Na de online aanvraag van een zakelijke financiering volgt een persoonlijk gesprek met onze adviseur. Hier bespreken we welk financieringsproduct het best bij je plannen past. Het combineren van een zakelijke lening met bijvoorbeeld crowdfunding komt aan bod, net als de mogelijkheid dat je in aanspraak komt voor fondsen of subsidies. Dit verhoogt de kans dat we je plannen kunnen financieren.

Belangrijk om te weten over een zakelijke lening

Wat zijn de kenmerken van een zakelijke lening?
 • Het geld dat je leent met een bedrijfslening dient gebruikt te worden voor de doelen die we samen vastleggen in de overeenkomst.
 • Wij vragen je meestal voor een financiering zekerheden in te brengen. Denk daarbij aan onroerend goed, voorraden of machines. Kun je niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen, dan kunnen wij hierop beslag leggen. Voor retailers geldt vaak ook een borgstelling of hoofdelijke medeschuldverbintenis van de ondernemer.
 • Je kunt jaarlijks tot 5% extra aflossen op je lening zonder aanvullende kosten.
 • Onderdeel van de aanvraag is een toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Wat is de looptijd van een bedrijfslening?

We bepalen samen met je de looptijd. Deze looptijd is afgestemd op je behoefte en investeringsdoel. De looptijd van een zakelijke lening is meestal afgestemd op de economisch levensduur van het bedrijfsmiddel of pand dat je wilt financieren. In sommige gevallen is de looptijd korter. De looptijd van bedrijfsleningen is minimaal één jaar.

Hoe los ik een bedrijfslening af?

Samen met onze adviseur spreek je af welke aflossingsvorm past bij jouw onderneming. Standaard betaal je de lening in maandelijkse termijnen terug die automatisch worden afgeschreven. Bij iedere termijn betaal je rente en aflossing. Het is ook mogelijk om per kwartaal terug te betalen, maar dit zorgt wel voor een hoger rentepercentage. 

Lineaire aflossing

Lineaire aflossing

De meeste gekozen aflossingsvorm is de lineaire aflossing. Bij een lineaire lening betaal je ieder termijn een vast aflossingsbedrag aan de bank. Hierdoor daalt het totaalbedrag van de bedrijfslening, waardoor je een steeds kleiner bedrag aan rente betaalt. Voorwaarde is wel dat je een vast of gelijkblijvend rentepercentage hebt afgesproken. Heb je gekozen voor een variabele rente? Dan kunnen de rentekosten per termijn variëren. Vraag je Rabobank ook naar andere aflossingsvormen.

Is extra aflossen mogelijk?

Heb je financiële ruimte? Je mag per kalenderjaar tot 5% extra aflossen op je bedrijfslening. Je bent daardoor eerder klaar met het afbetalen van je zakelijke lening of je maandlasten vallen lager uit. Extra aflossen kan online.

Lees meer over extra aflossen

Kies ik voor een vaste rente of variabele rente?

Over een zakelijke lening betaal je rente. Dat kan een vaste of een variabele rente zijn. Niemand weet zeker of de rente in de toekomst zal stijgen of dalen. Met een variabele rente profiteer je eventueel van een lagere rente, maar moet je het ook kunnen opvangen als de rente stijgt. Met een vaste rente weet je waar je gedurende de looptijd aan toe bent. Onze adviseur vertelt je wat je mogelijkheden zijn.

Lees meer over de kosten van de zakelijke lening

Kan ik mijn rentetype wijzigen?

Het is mogelijk om gedurende de looptijd van de lening het rentetype te wijzigen, bijvoorbeeld door je variabele rente op een gunstig moment vast te zetten. Daaraan zijn kosten verbonden.

Lees meer over rentetype wijzigen

Wat zijn de kosten van een zakelijke lening?

Een rentetarief van een bedrijfslening is afgestemd op je situatie en de financiering. Onze adviseur legt graag aan je uit waar wij naar kijken bij het bepalen van je tarief en hoe deze is opgebouwd.

Lees meer over de kosten van een zakelijke lening

Voorwaarden

Lees de voorwaarden van het product voordat je een zakelijke lening aanvraagt. Je kunt deze voorwaarden hieronder downloaden.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

De Rabobank wil haar dienstverlening aan kleinzakelijke klanten continu verbeteren. Daarom hebben we ons verbonden aan de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Lees meer over de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering