Update

Bouw moet inzetten op brede welvaart

19 oktober 2021 9:00

De bouwsector geeft vorm aan onze maatschappij. Ze zorgt voor huizen, kantoren, winkels, wegen, scholen en ziekenhuizen. En ook voor riolering, kabels en leidingen. Zonder bouw is er geen plek om te leven. Omgekeerd geeft de maatschappij vorm aan de bouwsector. Veranderende behoeften leiden tot vraag naar nieuwe producten, soms ook op andere locaties. En door nieuwe regels en eisen voor bijvoorbeeld duurzaamheid kunnen we vertrouwde methoden en systemen niet blijven gebruiken. Wat betekenen die veranderingen? En hoe ga je ermee om? In het bouw- en vastgoedbericht van 2021 vertellen we je er alles over. En in dit artikel geven je alvast een kleine preview.

img-bouw-M00249076-26072023

De wereld verandert en de bouw verandert mee

De snelheid waarmee de wereld verandert lijkt groter dan ooit, net als de opgaven waar we mee te maken hebben en krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag naar meer en beter betaalbare woningen, de transitie van werk- en winkellocaties en het klimaat. Deze opgaven zijn ingewikkeld omdat er geen simpele oplossingen voor zijn. “Bouwen, bouwen, bouwen” klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt dat niet zo makkelijk. Denk aan stikstof, stijgende bouwkosten, gebrek aan capaciteit en ellenlange inspraak- en bezwaarprocedures.

Bouwen, maar meer voor elkaar

Hoe blijf je als ondernemer in die veranderende wereld succesvol? Niets doen is geen optie, niet alleen omdat je er niets mee opschiet, maar ook omdat je die maatschappelijke opgaven er niet mee helpt. Er moet gebouwd worden. Maar wat, waar, door wie en vooral hoe? Als je meer voor elkaar wil krijgen, dan moet je beseffen dat we het meer vóór elkaar moeten doen. Met bouwen bijdragen aan een prettige samenleving en aan brede welvaart in Nederland. Dus realiseer niet alleen winstgevende woningbouwprojecten, maar ook betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen. Zet niet alleen nieuw vastgoed neer, maar heb ook oog voor gebouwen die hun functie verliezen. Toch nieuwbouw? Denk dan alvast na over toekomstig hergebruik. Stapel dus niet alleen stenen, maar geef vorm aan aantrekkelijke, gezonde en toekomstbestendige leefomgevingen voor mensen.

Het bouw- en vastgoedbericht 2021

In het bouw- en vastgoedbericht van 2021 leggen we je inspirerende verhalen uit de praktijk voor. Stuk voor stuk gaan ze over stappen die we als sector zetten. Bijvoorbeeld over de woningbouwopgave versnellen met tijdelijke of prefab woningen. Of over bijdragen aan de energietransitie door emissieloze bouwplaatsen of biobased materialen te gebruiken. Zo werken we met en voor elkaar, en dragen we bij aan brede welvaart in Nederland. Alleen dan doen en krijgen we, zoals de titel van ons bericht al zegt meer voor elkaar. Benieuwd? Lees verder in het bouw- en vastgoedbericht.