Koplopers in Noord-Holland Noord bedenken verrassende voedseloplossingen voor de regio

7 oktober 2022 12:30

Team Korte Keten Knolselderij wint Rabo Food Forward Track. Knolselderij kant-en-klaar aanbieden: meer mogelijkheden, mínder verspilling.

Broek op Langedijk, West-Friesland, Nederland..Rabo food forward awards in de broekenveiling. ..(Photo by: Guillaume Groen )

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer producten lokaal kopen? Op welke manier kunnen we onbekende maar veelbelovende gewassen beter onder de aandacht brengen? Hoe kunnen we kalveren duurzaam grootbrengen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat prima klasse 2-fruit toch wordt geconsumeerd? Op deze prangende voedselvraagstukken gaven vier teams antwoord tijdens de finale van Rabo Food Forward Track voor de regio Noord-Holland Noord. Tijdens een conferentie van Greenport NHN in de Broekerveiling in Broek op Langedijk werden donderdag 6 oktober vier genomineerde cases gepresenteerd aan een vakjury en genodigden. Na rijp beraad koos de jury de winnaar: de case Korte Keten Knolselderij. Het team hanteert de veelzeggende slogan: ‘Meer mensen blij met Teds knolselderij’. En dat zijn geen loze woorden.

Het winnende idee

'Net als iedere teler hebben we na het oogsten te maken met zogeheten B-keuze: prima producten die, bijvoorbeeld door een klein schoonheidsfoutje, net niet voldoen aan de hoge supermarkteisen,’ zegt Nicoline Vaalburg, teamlid en mede-eigenaar van Vaalburg vof/Boer Ted in Zuidschermer, toonaangevende teler van onder meer de knolselderij. ‘We moeten deze knollen laagwaardig afvoeren, terwijl we ze met liefde en passie duurzaam hebben geteeld. Tegelijkertijd zien we de tendens dat mensen meer groente en minder vlees willen consumeren. Dit alles heeft ons team geïnspireerd tot het idee om de knolselderij kant-en-klaar aan te bieden: gewassen, geschild en gesneden in blokjes, plakken of julienne. Dat is makkelijk voor de kok en consument én uiterst duurzaam. We gaan verspilling tegen en kunnen de schillen lokaal composteren. Het vergroot ook de toepassingsmogelijkheden, want het gewas is om te toveren tot vele mooie gerechten, zoals knolselderij-kebab, -kibbeling of -shoarma.’

Product beter vermarkten

Het winnende team (ook bestaande uit studenten Fleur, Jasper en Swen, teler Astrid en Rabobank-accountmanager Wim) kreeg een cheque overhandigd ter waarde van 5.000 euro om het idee verder uit te werken. ‘Wij willen het bedrag onder meer gebruiken om advies in te kopen voor het verpakken en vermarkten van ons product. In dat laatste zien we veel kansen, want de knolselderij kun je op veel manieren bereiden én is supergezond. De knol wordt niet voor niets een ‘vitamineralenbom’ genoemd.’

De overige projecten

Nicoline is blij met de overwinning maar stelt tegelijkertijd dat elk team binnen de Rabo Food Forward ‘een winnende bijdrage’ heeft geleverd aan de regionale voedseloplossingen. Zo kwam team Aan Tafel tot een duurzaam idee: jonge stierkalfjes lokaal grootbrengen en niet op een kalvermesterij. De ondernemer kiest voor dierenwelzijn, consumenten genieten van een mooi stukje lokaal vlees en voor overheden en natuurorganisaties ontstaat een nieuwe manier van natuurbeheer. Het team Wat Eet jij Vandaag lanceerde het idee voor de gratis seizoenskrant Van ‘t Land op ‘t Bord. Deze uitgave moet laten zien wat er in de regio speelt als het gaat om de voedselproductie. Het team wil de krant koppelen aan een omvangrijke online community die allerlei informatie aanreikt. Het trackteam Red en Proef de Buitenbeentjes wil verspilling tegengaan van duurzaam geteelde klasse 2-appels en -peren die op de storthoop belanden, terwijl ze uitstekend geschikt zijn voor consumptie. Het team wil dat onder meer doen met een educatief programma voor basisscholen. Alle vier teams ontvangen een lidmaatschap Food Forward Community en deelname aan een Idea Refinementsessie.

Samen voedseloplossingen versnellen

Zowel het produceren als het consumeren van voedsel moet verduurzamen willen we in 2050 voldoende voedsel hebben voor iedereen. Daarom is Rabobank gestart met het programma Rabo Food Forward. Deze track wordt georganiseerd door heel Nederland en heeft als doel een nationale beweging te starten naar een duurzamere toekomst van ons voedsel. Rabobank doet in 14 regio’s onderzoek naar de kansen en bedreigingen in de Food & Agri-sector en jaagt initiatieven aan die duurzame oplossingen en innovaties zijn voor het voedselvraagstuk van morgen. Dit kun je niet individueel oplossen en daarom brengt de bank de hele voedselketen samen. Van boer tot bord: ondernemers, consumenten, partners en opiniemakers.

Meer weten? Kijk op Rabo Food Forward Track (rabobank.com).