Woman making a wooden lamp

Sociaal Ondernemen in 2020: Crisismanagement en creatieve oplossingen

In Nederland groeit de kloof tussen mensen die succesvol meedoen in de maatschappij en kwetsbare mensen die langs de zijlijn staan. Sociale ondernemingen geven die laatste groep de kans op een baan – en daarmee op een mooier leven. Maar in coronajaar 2020 waren ook deze ondernemingen zélf erg kwetsbaar. Dus ondersteunden we hen in deze lastige tijd, samen optrekkend met andere fondsen.

Zo werken we in Nederland

Onze missie is om meer banen te helpen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We doen dit op deze manieren:

Ondersteunen en vooruithelpen

Door hun focus op impact in plaats van winst komen sociale ondernemingen lastiger aan een lening bij banken. Daarom bieden wij veelbelovende bedrijven financiële steun – via leningen en subsidies. Zo krijgen ze alsnog de kans op een succesvolle start of verdere groei.

Een socialere samenleving

Wij zien sociaal ondernemen als de nieuwe norm en als een inspiratie voor alle bedrijven. Daarom delen we de mooie voorbeelden en werken we eraan om de drempels weg te nemen voor sociaal ondernemerschap in Nederland. Zodat veel mensen die nu aan de zijlijn staan, alsnog werk vinden en economisch zelfredzaam worden.

Meer weten over onze aanpak? Je leest het in onze verandertheorie

Resultaten Sociaal Ondernemen

Illustration coins

€ 4,1 miljoen

aan impactfinanciering verstrekten we in de vorm van leningen en subsidies.

Illustration support growth

112 sociale ondernemingen

kregen zo toegang tot financiering voor het opstarten en/of opschalen van hun bedrijf om de arbeidsparticipatie van kwetsbare mensen te vergroten.

Illustration person with heart

Meer kansen

boden deze sociale ondernemingen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dankzij toegang tot werk en begeleiding krijgen zij meer kansen om deel te nemen aan de samenleving.

Onze impactverhalen

Mooie voorbeelden van wat we in 2020 samen met partners bereikten.

Lees meer impactverhalen

Ontdek onze impact in andere landen

Meer over Rabo Foundation