Woman making a wooden lamp

Sociaal ondernemen voor een inclusieve arbeidsmarkt

Eindelijk een baan krijgen – dat kan een wereld van verschil maken. Tussen jezelf nutteloos voelen en volop meedoen in de maatschappij. Daarom maken we ons in Nederland sterk voor mensen die moeite hebben om passend werk te vinden. We doen dat door sociale ondernemingen te versterken. Want hoe beter zij het doen, hoe meer mensen zij een baan kunnen bieden.

Wat is er aan de hand?

Maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland staan aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Wachtend op een kans om aan het werk te kunnen en hun talenten te ontplooien. Maar voor hen liggen de banen niet voor het oprapen – door een beperking, een langdurige werkloosheid of omdat ze geen diploma hebben. En dat terwijl ze de maatschappij zoveel te bieden hebben.

Wat is de oplossing?

Sociale ondernemingen nemen het voortouw om deze mensen weer volop te laten meedoen. Op creatieve manieren halen ze obstakels weg en helpen ze mensen aan een baan die bij hen past. En dat maakt een wereld van verschil. Een vast inkomen, het gevoel waardevol te zijn, kansen om te ontwikkelen, dagelijkse sociale contacten – het zijn de bouwstenen voor een gelukkig leven.

Hoe draagt Rabo Foundation hieraan bij?

Eerlijke kansen op economische zelfstandigheid, dat is de kern van onze missie. Sociaal ondernemers creëren deze kansen. Zij zien een maatschappelijke uitdaging en willen die oplossen. Zo maken ze onze samenleving inclusiever en de (vergrijzende) arbeidsmarkt sterker. Wij zien sociaal ondernemen dan ook als de nieuwe norm en als een inspiratie voor alle bedrijven. Zó delen we deze inspiratie.

Illustratie clipbord en pen

Impactsurvey 2022

Als impactfinancier zijn we nauw betrokken bij onze sociaal ondernemers en kunnen ze rekenen op onze steun. Zo delen we actuele inzichten, zoals de conclusies uit onze jaarlijkse impactsurvey. Lees hier wat sociaal ondernemers in 2022 in Nederland bereikten. Krijg inzichten in hun resultaten, uitdagingen en de rol die Rabo Foundation speelde.

Impactsurvey 2022

Start met impact maken

Draag je als sociaal ondernemer bij aan een inclusieve arbeidsmarkt in Nederland? Kijk of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Kom meer te weten over wie we zijn

Wil je graag meer informatie?