Woman making a wooden lamp

Sociaal ondernemen voor een inclusieve arbeidsmarkt

Eindelijk een baan krijgen – dat kan een wereld van verschil maken. Tussen jezelf nutteloos voelen en volop meedoen in de maatschappij. Daarom maken we ons in Nederland sterk voor mensen die moeite hebben om passend werk te vinden. We doen dat door sociale ondernemingen te versterken. Want hoe beter zij het doen, hoe meer mensen zij een baan kunnen bieden.

Wat is er aan de hand?

Maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland staan aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Wachtend op een kans om aan het werk te kunnen en hun talenten te ontplooien. Maar voor hen liggen de banen niet voor het oprapen – door een beperking, een langdurige werkloosheid of omdat ze geen diploma hebben. En dat terwijl ze de maatschappij zoveel te bieden hebben.

Wat is de oplossing?

Sociale ondernemingen nemen het voortouw om deze mensen weer volop te laten meedoen. Op creatieve manieren halen ze obstakels weg en helpen ze mensen aan een baan die bij hen past. En dat maakt een wereld van verschil. Een vast inkomen, het gevoel waardevol te zijn, kansen om te ontwikkelen, dagelijkse sociale contacten – het zijn de bouwstenen voor een gelukkig leven.

Hoe draagt Rabo Foundation hieraan bij?

Eerlijke kansen op economische zelfstandigheid, dat is de kern van onze missie. Sociaal ondernemers creëren deze kansen. Zij zien een maatschappelijke uitdaging en willen die oplossen. Zo maken ze onze samenleving inclusiever en de (vergrijzende) arbeidsmarkt sterker. Wij zien sociaal ondernemen dan ook als de nieuwe norm en als een inspiratie voor alle bedrijven. Zó delen we deze inspiratie.

Financiering voor sociaal ondernemingen

Voor sociaal ondernemers staat impact voorop – niet alleen financieel rendement. Dat maakt hen lastiger financierbaar voor banken. Rabo Foundation biedt veelbelovende sociale ondernemingen daarom financiële ondersteuning. Dit kan een lening zijn of een subsidie. Zo krijgen ze alsnog de kans op een succesvolle start of verdere groei. Vaak zijn we de eerste financier en hebben we zo een rol als aanjager.

Sterkere organisaties

Om hun idealen werkelijkheid te maken, hebben sociaal ondernemers een goed businessmodel nodig. Alleen dán ontstaat een financieel gezond bedrijf met toekomstperspectief. We bieden hiervoor verschillende trainingen en opleidingen aan. We ondersteunen de initiatiefnemers met zakelijk advies, coaching en kennis om hun ondernemerschap te versterken. Zo kan je als ondernemer deelnemen aan Rabo miniMaster Sociaal Ondernemen, leergang Sociaal Ondernemen bij Universiteit van Utrecht (UU) en het Groeiprogramma van Social Enterprise.NL.

Slimme verbindingen en grotere afzetmarkt

Hoe meer producten een sociale onderneming verkoopt, hoe meer mensen zij een baan kan bieden. We werken daarom ook samen met grote bedrijven als de Bijenkorf, Ikea en Heineken. Zo helpen we samen de sociaal ondernemers in hun duurzame groei voor een grotere afzetmarkt en meer sociale impact.

Meer sociale impact

Wij zijn net als die sociale ondernemingen: het gaat ons om impact. Om maatschappelijk resultaat, dus. Bij een projectaanvraag kijken we dan ook meteen naar wat die onderneming kan bereiken. Vervolgens meten we tijdens het hele jaar de behaalde resultaten. We ontdekken zo hoe een sociale onderneming nog meer succes en impact kan behalen. De lessen delen we met andere ondernemingen – zo helpen ze elkaar vooruit.

Start met impact maken

Draag je als sociaal ondernemer bij aan een inclusieve arbeidsmarkt in Nederland? Kijk of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Kom meer te weten over wie we zijn

Wil je graag meer informatie?