Nederland | Financiële zelfredzaamheid

Buddy Payment: ‘Een app als buddy om schulden te voorkomen’

1 maart 2021 9:00

Camiel Kuiper lanceerde Buddy Payment mede dankzij startkapitaal van Rabo Foundation. De app geeft inzicht in iemands uitgaven aan bijvoorbeeld boodschappen en verzekeringen. En reserveert alvast de vaste lasten die nog worden afgeschreven, waardoor de gebruiker precies weet hoeveel deze nog kan uitgeven.

Een persoon bekijkt de Buddy Payment app op haar telefoon

Hoe is de Buddy-app ontstaan?

‘Mijn vader was wethouder bij een gemeente en vertelde dat er steeds meer mensen kwamen met stress en met schulden. De hulpverlening van de gemeente werkt wel, maar is te kostbaar en daardoor kunnen ze het niet veel mensen aanbieden. Mensen die niet in aanmerking kwamen in eerste instantie hadden een paar jaar later onnodig veel schulden opgebouwd. Toen kwamen we op het idee om de hulpverlening kostenefficiënt en toegankelijker te maken door het te automatiseren. We bedachten de app van Buddy Payment . Dankzij een belangrijke lening van Rabo Foundation in de beginfase konden we een vervolgstap maken in de ontwikkeling van de app.’

Wat is er uniek aan Buddy Payment?

‘De Buddy-app koppelt al je rekeningen aan één Buddy-rekening. Vervolgens maken we er overzichten en analyses van, waardoor iemand met geldzorgen gerichte adviezen en coaching op maat krijgt. Daarnaast zet de app bedragen apart voor vaste lasten, zodat mensen dat geld niet kunnen uitgeven. We gaan daarmee dus verder dan alleen het bieden van inzicht en overzicht. De app bekijkt en berekent bijvoorbeeld ook of iemand in aanmerking komt voor toeslagen. Zo kan Buddy Payment de gebruiker echt ontzorgen.

De app maakt ook slim gebruik van PSD2. Hiervoor hebben we een PSD2-vergunning van de Nederlandsche bank en kan het algoritme van de app bankgegevens van klanten die daar toestemming voor geven gebruiken om het budget te beheren. Rabo hielp ons ook om de vergunning te krijgen.’

Welke stappen wil Buddy Payment de komende jaren nog maken?

‘Door de komst van corona in 2020 zien gemeenten in dat ze digitaal moeten gaan werken om de schuldhulpverlening aan te blijven kunnen. En zijn mensen mensen eerder gaan accepteren dat techniek echt dingen kan oplossen. Door het taboe dat er toch nog op schulden zit, vinden mensen het prettig dat ze de Buddy-app ook anoniem kunnen gebruiken en dat ze niet bij een hulpverlener aan hoeven kloppen. We werken dagelijks hard om met de Buddy-app kwaliteit te blijven leveren en te voldoen aan alle verwachtingen van iedereen. Ook zijn we druk bezig om alle geïnteresseerde gemeenten te kunnen boarden.

We zijn er nog niet klaar voor om de stap te kunnen maken dat de app voor iedereen beschikbaar is om financiën goed te organiseren en daarmee schulden te voorkomen. We denken uiteraard wel na over de mogelijkheden die er zijn om dit straks ook breder aan te bieden.’

Klaartje (47) gebruikt de Buddy-app sinds zes weken:
‘Ik ben kunstenaar en werk daarnaast in de zorg. Door corona ben ik de meeste opdrachten kwijtgeraakt. Ik heb gelukkig een TOZO-uitkering kunnen krijgen, maar dat is wel veel minder dan ik gewoonlijk verdien. Buddy heeft me geholpen om te kijken of ik met de TOZO de vaste lasten kon betalen. Dat was heel prettig.
Ik vind het overzicht van de vaste lasten waarbij je kan zien wat er betaald is en waar geld voor gereserveerd is, heel erg handig. Dat geeft veel inzicht of het goed gaat. Ik was gewend om elke week contant geld op te nemen voor boodschappen. Dan zie je goed hoeveel je uitgeeft. Door corona kan ik nu in veel winkels niet meer contant betalen. Daardoor miste ik het inzicht. Met Buddy kan ik nu zien of ik niet teveel geld uitgeef aan boodschappen.’

Social Fintech Alliantie

Buddy Payment is een van de oprichters van de Social Fintech Alliantie . In deze alliantie werken tech initiatieven toe naar drempelloze, digitale hulp. Met als doel om de juiste digitale hulp voor iedere inwoner met geldzorgen mogelijk te maken. Zo geven we ook inzicht en overzicht voor gemeenten, hulporganisaties en bedrijven.

Partner van Buddy Payment

Social fintech Buddy Payment ontving een startkapitaal van Rabo Foundation. De organisatie kon ook gebruik maken van de kennis en kunde van de Rabobank. Experts binnen de bank dachten mee over zowel de technische kwesties, zoals het verbinden van de app met een bank als over de manier hoe de app het beste kan worden ingezet.


Start met impact maken. Heb jij net als social fintech Buddy Payment met een vernieuwend initiatief dat financiële problemen bij de wortels aanpakt? Een initiatief waarmee we samen een grote groep burgers in Nederland een eerlijke kans kunnen bieden op een financieel gezond leven? Kijk of we iets voor elkaar kunnen betekenen.