Azië | Kleinschalige boeren

De kracht van de ‘koperasi’

1 juni 2021 9:00

Samen staan ze sterk, de ruim duizend koffieboeren van coöperatie Solok Radjo in Indonesië. Toch lopen ze ook tegen beperkingen aan. Banken financieren namelijk niet zo snel coöperaties. Dat maakt het moeilijk om te groeien, professionaliseren en een sterkere positie op de koffiemarkt te veroveren. We bieden het werkkapitaal, de kennis en de middelen om dat – zo milieuvriendelijk mogelijk – alsnog te bereiken.

Smallholder coffee farmers in Indonesia

2018

start samenwerking Rabo Foundation en Solok Radjo

1.012

boeren zijn lid

2.000

boeren leveren koffie

6 cent

meer betaalt Solok Radjo per kilo koffie

65 ha

aan bos geplant

De uitdaging

De kleine Indonesische koffieboer stelt zijn inkomen veilig als hij zich aansluit bij een coöperatie – koperasi in het Indonesisch. Daar krijgt hij namelijk toegang tot landbouwkennis en -middelen én een goede prijs voor zijn koffiebonen. Tenminste, als de coöperatie genoeg werkkapitaal, kennis en toegang tot interessante afzetmarkten heeft. Solok Radjo kon haar boeren niet alles bieden wat zij zochten om hun inkomen en leven te verbeteren. Deels doordat het de coöperatie ontbrak aan de juiste financiële kennis en een internationaal netwerk. En grotendeels doordat banken de financiering niet aandurfden.

Solok Radjo: een herboren coöperatie

Dankzij de hulp van Rabo Foundation biedt Solok Radjo haar aangesloten leden nu:

    altijd een goede prijs voor hun koffiebonen; technische assistentie om koffiebonen duurzamer en beter te verbouwen, zodat de productie en de kwaliteit van de bonen stijgt; toegang tot hoge kwaliteit zaailingen, zodat ze ook in de toekomst voldoende koffieplanten hebben; de mogelijkheid om bonen in een eigen droogmaler te drogen en malen, waardoor dure tussenpersonen uit de waardeketen verdwijnen; toegang tot internationale markten waar de coöperatie – en daarmee de individuele boer – een steeds betere prijs krijgt voor hun duurzamere en premium koffiebonen; deelname aan duurzame projecten die de CO2-uitstoot compenseren door de aanplanting van extra bomen: agrobosbouw; het vooruitzicht op een stabiele toekomst, doordat Solok Radjo dankzij trainingen in boekhouding en financiële rapportering ook aantrekkelijk is voor andere financiers dan Rabo Foundation.

Al met al schroeven boeren die bij Solok Radjo zijn aangesloten hun productie duurzaam op, krijgen ze een betere prijs en verhogen ze hiermee hun inkomen en kwaliteit van leven. De coöperatie blijft tegelijkertijd levensvatbaar en groeit duurzaam met oog voor deelnemende boeren én het milieu.

De impact van Solok Radjo in 2020

    1.012 boeren zijn lid 2.000 boeren leveren koffie 6 eurocent betaalt Solok Radjo meer per kilo koffiebonen dan andere partijen 65 hectare aan bos is geplant voor CO2-compensatie

Testimonial Solok Radjo - Rabo Foundation

Solok Radjo en Rabo Foundation

Naast werkkapitaal om hun boeren op tijd en genoeg te betalen, boden wij Solok Radjo een lening om een extra droogmaal-installatie te bouwen. Ook namen ze met onze hulp deel aan de World of Coffee in Berlijn, een belangrijk netwerkevenement waar zij nieuwe internationale kopers opdeden. Verder maakte Solok Radjo gebruik van ons noodfonds. Hiervan konden ze beschermingsmiddelen aanschaffen. Ook leverde het ze tijdelijk extra werkkapitaal op om de vertragingen op te vangen die door corona op de wereldkoffiemarkt ontstonden.

In 2020 deelden wij ook onze kennis over financiële administratie en boekhouding. En zorgden wij dat de coöperatie deelnam aan een pilot van USAID en South Pole voor onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen. Die gaf hen inzicht in hoe ze hun koffie duurzamer op de markt kunnen brengen. Als vervolg op de pilot investeert Solok Radjo in agrobosbouw: bomen planten om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Wij koppelen hen aan mogelijke partners om hun agrobosbouw uit te breiden.

Solok Radjo in 2021

De coöperatie heeft dit jaar te maken met een stijgende vraag naar koffie van haar – deels nieuwe – afnemers. Gelukkig kan de coöperatie aan deze vraag voldoen, dankzij het werkkapitaal uit 2020 en 2021. Verder ondervinden de boeren van Solok Radjo weinig last van de coronacrisis, al zijn de exportkosten door wereldwijde logistieke problemen wel verdrievoudigd. Waar ze in 2020 door de coronacrisis minder koffiebonen exporteerden, is de vraag in 2021 juist gestegen. Naast agrobosbouw en duurzame productiegroei bouwt de coöperatie dit jaar vooral aan de goede relatie met hun leden.


Ontdek meer over onze impact in Azië in 2020. Bekijk onze resultaten en lees meer verhalen die laten zien hoe wij groeikansen creëren voor kleinschalige boeren.