Een stel kijkt op de computer

Huurders vinden sparen vaak moeilijker

Uit een enquête van Rabo Research onder bijna 10.000 klanten blijkt dat het voor huurders vaak lastiger is om geld opzij te zetten dan voor mensen met een koopwoning. Huurders zijn namelijk vaak een groter deel van hun inkomen kwijt aan (vaste) woonlasten. Denk bijvoorbeeld aan huur en verzekeringen.

Huren vs. Kopen

Zowel huurders in gereguleerde huur (hier valt ook de sociale huur onder) als de vrije sector geven aan dat ze meer zouden willen sparen, maar te veel vaste lasten hebben waarop niet kan worden bezuinigd. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog hun inkomen is, hoe oud ze zijn en of ze wel of geen spaardoel hebben.

Financiële verschillen

Ook bij huurders onderling zie je verschillen. Huur je in de vrije sector? Dan is sparen waarschijnlijk nog lastiger door de hoge lasten. Dit is niet zo gek. Want de huur voor nieuwe huurders ligt in de vrije sector al bijna op € 1.000 per maand. In de gereguleerde huur is dit bedrag niet hoger dan zo'n € 700 per maand. Maar hoewel dit bedrag wat lager ligt, geven ook huurders in de gereguleerde huur vaker dan huiseigenaren aan dat ze teveel vaste lasten hebben om meer te kunnen sparen.

Infographic huurders sparen minder

Minder spaargeld

Als je het vergelijkt met huiseigenaren hebben huurders meestal ook minder spaargeld. De kans dat zij minder dan € 2.500 spaargeld hebben, is zelfs twee keer zo groot als voor huiseigenaren. Dit is ruim onder het minimumbedrag dat het Nibud adviseert als buffer of reservepotje.

Naar het onderzoek van Rabo Research

Zo kun je toch sparen als huurder

Sparen is dus vaak moeilijker voor iemand die huurt. Maar moet je het dan maar opgeven? Nee, natuurlijk niet. Er zijn nog genoeg opties over om stiekem toch te sparen. We zetten er een paar voor je op een rij:

1. Maak een financieel overzicht/plan

Oke, misschien kun je écht niet besparen op je vaste lasten. Maar misschien wel op andere zaken? Denk aan je boodschappen, abonnementen, etentjes of kleding. Het maken van een financieel plan is hier handig. Zo zie je precies waar je geld aan uitgeeft en waar je dus op kunt besparen. 

Krijg inzicht in 6 stappen
2. Bespaar op andere uitgaven

Zet al je vaste lasten eens op een rij. Weet je zeker dat je nergens op kunt besparen? Kijk daarna hoe de komende maanden er voor jou uit ziet en maak een plan. Door dat je hier mee bezig bent, betekent vaak dat je er al bewuster van wordt. Heb je wat moeite met het overzicht of het maken van een plan? Vraag dan een vriend, kennis of familielid om hulp.

 

3. Koop een huis

Dit is natuurlijk een inkopper, en veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is het proberen waard. Begin eens met uitzoeken wat er voor jou mogelijk is. Hoeveel kun (en mag) je lenen? Wat worden dan je maandlasten? Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, kun je daarna de vervolgstappen bepalen en starten met je zoektocht. En onthoud: de aanhouder wint.