Babykamerspulletjes

Hoeveel kost een kind? Handige tips en tools

Als ouder heb je vast heel wat vragen. Je wilt tenslotte alles goed regelen. Een belangrijke vraag is of je financieel kunt rond komen.

Wist je dat...

je een mooi spaarpotje opbouwt wanneer je al op tijd begint met elke maand een klein bedrag opzij te zetten?

Wat moet ik financieel regelen?

Je kind heeft heeft invloed op je maandelijkse uitgaven en kosten. Hoeveel dit is, verschilt per leeftijd. Je kunt hierbij uitgaan van de gemiddelde kosten of je kunt zelf een berekening maken.

De kosten van je kind in de eerste jaren

Je krijgt te maken met kosten voor je babyuitzet. Deze kosten lopen uiteen van gemiddeld € 650 tot €3.500. Hoeveel het precies is hangt er onder andere vanaf of je alles nieuw koopt of dat je bijvoorbeeld kiest voor merkartikelen.Met de komst van je kind krijg je te maken met structureel hogere maandelijkse uitgaven. Denk hierbij aan de boodschappen, het water- en energieverbruik en de eventuele kosten van kinderopvang.Als je overweegt minder te gaan werken, of ouderschapsverlof op te nemen, heeft dit gevolgen voor je inkomen.

Wat kost de kinderopvang? Doe de kinderopvangcheck
Toeslagen

Met de komst van je kind, kun je aanspraak maken op een aantal toeslagen. Of en hoeveel je ontvangt, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst bereken je bijvoorbeeld hoeveel kindgebonden budget je kunt krijgen. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Na de aangifte van de geboorte van je kind krijg je hier automatisch bericht over.

Lees meer over kinderbijslag op de website van SVBLees meer over ouderschapsverlof op de website van de RijksoverheidMaak een proefberekening om te weten hoeveel toeslagen je kunt krijgen op de website van de Belastingdienst
Zorgverzekering

Wanneer je straks bevalt, kun je wel wat hulp gebruiken. Vraag daarom op tijd kraamzorg aan. Ook is het belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt en dat je je aansluit bij een kraamzorgbureau. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar om erachter te komen of je recht hebt op een vergoeding voor kraamzorg. Het kan interessant zijn om te kiezen voor een aanvullende verzekering met extra dekkingen voor je zwangerschap.

Wat regel je na de geboorte van je kind?

Na de geboorte van je kind, regel je de volgende drie dingen:

Pas je verzekeringen aan. Denk hierbij onder andere aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en doorlopende reis-/annuleringsverzekering.Om zo vroeg mogelijk te starten met sparen, open je de eerste spaarrekening voor je kind.Ben je niet gehuwd? Regel dan het ouderlijk gezag. Denk ook aan voogdij en het (aanpassen van) het testament.

De maandelijkse kosten tot 18 jaar

Het is lastig om precies te zeggen wat je kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in een gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kostenpercentages voor verschillende gezinssituaties.

Aantal kinderen jonger dan 18 jaar
1234
Aantal volwassenen
125%34%43%49%
218%27%33%40%
Bron: CBR (koopkracht - equivalentiefactoren)

Sparen voor je kind - wat andere ouders doen

Je kunt een spaarpotje opbouwen door op tijd te beginnen met sparen en iedere maand een bedrag apart te zetten. Je kunt hiermee sparen voor bijvoorbeeld een rijbewijs of de studie van je kind. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen wanneer je voldoende spaart. Het kan dan helpen om te kijken hoe andere ouders sparen. Wij hebben een paar feiten op een rij gezet:

Volgens het NIBUD heeft 77% van de ouders een spaarrekening voor hun kind in de leeftijd 5-12 jaar.De eerste inleg op een rekening voor een kind van onze klanten is gemiddeld € 1.000.Bij 65% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen wordt een maandelijkse inleg tussen de €25 en €60 gedaan.

Schenken aan je kind

Als je je kind wilt helpen om zijn of haar dromen waar te maken, kan een schenking een steuntje in de rug geven. Je kunt jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij een schenking doen. Wist je dat sparen op naam van je kind ook een schenking is? Deze spaarbedragen tellen mee met het maximum dat je belastingvrij mag schenken. Ook kun je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden.

Lees meer over schenken aan je kindLees meer over schenken voor een huisLees meer over de kosten voor het halen van het rijbewijs op de website van het CBRLees meer over les-/collegegeld wanneer je kind gaat studeren op de website van DUOLees meer over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst