Zwangere vrouw op de bank met spaarvarken

Wat komt er financieel op je af met de komst van je kind?

Financieel gaat er veel veranderen als je moeder of vader wordt. Weet je bijvoorbeeld al wat ouders per maand uitgeven aan luiers of wanneer de meeste ouders beginnen met sparen voor de toekomst van hun kind? We vertellen je er hier meer over.

Financiële voorbereiding

Je kindje wil naast aandacht bijvoorbeeld ook luiers, voeding en baby-olie. Dit zijn vaste toevoegingen aan je boodschappenlijstje. Naast meer boodschappen krijg je te maken met hoger water- en energieverbruik en de eventuele kinderopvangkosten. Wij helpen je goed financieel voor te bereiden op de komst van je kind.

Babyspulletjes

Wat kost de baby uitzet

Je kind heeft invloed op je maandelijkse uitgaven en kosten. Hoeveel dit is, verschilt per leeftijd. Je kunt hierbij uitgaan van de gemiddelde kosten of je kunt zelf een berekening maken. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kosten voor je babyuitzet. Volgens het Nibud zijn dit de gemiddelde, eenmalige kosten voor de basis babyuitzet:

Kleding€ 107,50
Verzorging€ 154,70
Babykamer€ 370,20
Totaal€ 632,40

Bron: het Nibud

Aan luiers geven ouders gemiddeld € 24 per maand uit. Daarnaast heb je dingen zoals een buggy, een kinderstoel, een traphekje en een flesverwarmer nodig. Onthoud dat je veel van deze aankopen zo duur kunt maken als je zelf wilt: met slim prijsvergelijken kun je geld besparen. Omdat je veel spullen niet meteen nodig hebt, kun je kijken of je deze van familie of vrienden krijgt. Zijn hun kinderen inmiddels alweer wat ouder? Dan hebben ze misschien wel handige spullen die je van ze over kan nemen. Kortom: je kunt gemakkelijk besparen als je wat rondvraagt.

Sparen / Rabo KidsSpaarWijzer

Misschien zie jij je kind in je dromen al studeren voor arts. Of een rijbewijs halen en die leuke eerste auto kopen met jouw hulp. Met de juiste financiële ondersteuning kun jij je kind die mogelijkheden en ervaringen geven.

Je kunt een spaarpotje opbouwen door op tijd te beginnen met sparen en iedere maand een bedrag apart te zetten. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen wanneer je voldoende spaart. Het kan dan helpen om te kijken hoe andere ouders sparen. Volgens het NIBUD heeft 77% van de ouders een spaarrekening voor hun kind in de leeftijd 5-12 jaar. De eerste inleg op een rekening voor een kind van onze klanten is gemiddeld € 1.000. Wist je dat bij 65% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen een maandelijkse inleg tussen de € 25 en € 60 wordt gedaan?

Start met sparen

Met de Rabo RegenboogRekening

Als je op zoek bent naar een spaarrekening, is de Rabo RegenboogRekening misschien wat je zoekt. Deze spaarrekening is gratis en je opent hem gemakkelijk online. En je kind krijgt er een leuk welkomstcadeau bij.

Verkrijg inzicht

Met de Rabo KidsSpaarWijzer

Als je benieuwd bent hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt voor bijvoorbeeld de studie of het rijbewijs van je kind, is de Rabo KidsSpaarWijzer misschien wat je zoekt. Deze geeft inzicht hoe jij kunt sparen voor je kind.

Wat moet je allemaal regelen?

Met de komst van je kind, kun je aanspraak maken op een aantal toeslagen. Hoeveel en óf je toeslag ontvangt, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst bereken je bijvoorbeeld hoeveel kindgebonden budget je kunt krijgen. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Na de aangifte van de geboorte van je kind krijg je hier automatisch bericht over.

Na de geboorte van je kind pas je verzekeringen aan. Denk hierbij onder andere aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en doorlopende reis-/annuleringsverzekering. Vergeet niet om het ouderlijk gezag te regelen als je niet gehuwd bent en denk ook aan voogdij en het testament.

Vader geeft zoontje te drinken

Sparen voor mijn kind: 3 handige spaarbronnen

Als je gaat sparen voor je kind, begint dat met structureel geld opzij leggen. Daarbij denk je vaak meteen aan je inkomsten. “Hoeveel loon krijg ik en hoeveel hiervan kan ik op de spaarrekening van mijn kind zetten?” Logisch, maar laat het niet alleen van je loon afhangen. Dit zijn drie handige bronnen waaruit je extra spaargeld kunt putten voor je kind.

Moeder speelt Monopoly met haar zoon

Lees de ervaring van Wendela, moeder van Tim en Julian

“Dromen voor mijn jongens?” Die vat Wendela, moeder van Tim (13) en Julian (11) stellig samen. “Dat ze hun eigen weg vinden in het leven en gezond blijven. We vinden het belangrijk dat ze vooral hun eigen keuzes maken. We geven sturing, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”

Spaarvarken

Rabo RegenboogRekening

Als je op tijd begint met sparen, kun jij je kind straks een hoop bieden. Zo kun je sparen op een kinderspaarrekening zoals de Rabo RegenboogRekening. De meeste ouders kiezen de Rabo RegenboogRekening als spaarproduct voor hun kind. De Rabo RegenboogRekening is gratis en je opent hem gemakkelijk binnen 5 minuten online. Je kind krijgt er ook nog een leuk welkomstcadeau bij. Let op: zorg ervoor dat je het BSN nummer van je kind bij de hand hebt. Deze heb je enkele weken na de geboorte van je kind automatisch ontvangen.

Meer over de Rabo RegenboogRekening
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer