Rabo LevensloopBeleggen

Je levenslooptegoed beleggen inzetten voor mogelijk hoger rendement.

Fiscaal aantrekkelijk beleggenKeuze uit verschillende BlackRock mixfondsenTegoed vrij opneembaarCombinatie met Rabo LevensloopSparenNiet meer nieuw af te sluitenStopt per 2 augustus 2021

De levensloopregeling wordt per 1 november 2021 afgeschaft. Het is daarom niet meer mogelijk om Rabo LevensloopBeleggen en Rabo LevensloopSparen af te sluiten.

Mixfondsen

Je belegt met Rabo LevensloopBeleggen in een mix fonds van BlackRock. Dit is een zogenoemd indexfonds. De samenstelling en het beheer van het mix fonds waarin je belegt, zijn in handen van beleggingsspecialisten van BlackRock. Je bepaalt zelf hoeveel je belegt en hoeveel risico je wilt lopen. Zo’n fonds heeft als doel het rendement en risico van een beursindex nauwkeurig te volgen. Deze aanpak is goedkoop in het beheer en biedt je houvast: het fonds zal ongeveer gelijk presteren als het marktgemiddelde.

Rabo LevensloopBeleggen stopt per 2 augustus 2021

De levensloopregeling wordt per 1 november 2021 afgeschaft. Om de Levensloopregeling tijdig te kunnen afwikkelen, stopt Rabo Levensloopbeleggen per 2 augustus 2021. Als je op 3 augustus 2021 nog beleggingen op je Rabo ToekomstBeleggen hebt, mogen wij deze voor jouw rekening en risico verkopen. Bepaal je liever zelf het verkoopmoment? Dat kan tot en met 2 augustus 2021. Wil je niet eerder stoppen, dan raden we je aan om met een zo laag mogelijk beleggingsprofiel (BlackRock mix fonds 2) te beleggen.

Lees meer over Rabo LevensloopSparen

Zo verkoop je je beleggingen

De snelste manier om je beleggingen te verkopen is via de Rabo Orderlijn op telefoonnummer (030) 231 31 31 (keuze 1, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur). Of gebruik het opdracht- en wijzigingsformulier hieronder. Hiermee geef je ons opdracht om je beleggingen te verkopen of je beleggingsprofiel te verlagen. Vul het formulier in en stuur het naar ons op, dan regelen wij het voor je. Houd er rekening mee dat de verwerking van dit formulier langer kan duren dan je van ons gewend bent.

Sinds 1 maart 2021 geen nieuwe inleg meer mogelijk

Sinds 1 maart 2021 kun je niet meer inleggen op je Rabo LevensloopBeleggen. Ook automatische periodieke overboekingen zijn sinds die datum vervallen.

Fiscaal

Pas als je het levenslooptegoed opneemt, betaal je hierover belasting en premies. Het levenslooptegoed valt niet onder de vermogensrendementsheffing in box 3. Bij opname van het tegoed heb je fiscaal gezien recht op een extra levensloopverlofkorting van € 223 (in 2021) voor ieder jaar dat je hebt gespaard/belegd. Vanaf 2012 bouw je geen levensloopverlofkorting meer op. Eerder opgebouwde verlofkorting kun je nog verrekenen via je werkgever of in je aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten?

Kenmerken

Geld opnemen

Geld opnemen doe je door je beleggingsorder schriftelijk door te geven aan de Rabo Spaarbank met het opdracht- en wijzigingsformulier. De verkoopopbrengst wordt gestort op je rekening Rabo LevensloopSparen. Zodra je het levenslooptegoed opneemt van Rabo LevensloopSparen, betaal je hierover belasting en premies. Meer informatie vind je onder ‘Zo werkt het’.

Opnemen levenslooptegoed

Het opnemen van levenslooptegoed voor verlof gebeurt altijd in overleg met je werkgever. Sinds 1 januari 2013 mag je je levenslooptegoed ook opnemen voor andere doelen dan verlof. Dat heet bestedingsvrij opnemen.

Rendement

Inzicht in je beleggingen

Je krijgt doorlopend inzicht in de koersontwikkeling van je mixfonds en de status van je portefeuille via Rabo Online Bankieren en in de beleggen omgeving binnen de Rabo App. Daarnaast zie je online een nota van iedere aan- en verkoop. Wij delen ook elke maand de resultaten van de mixfondsen.

In onderstaande tabel vind je de bruto rendementen per beleggingsprofiel van de afgelopen jaren.


Beleggingsprofiel 2014 2015 2016 2017 2018 2019* 2020 2021**
Zeer defensief 11,7% 1,6% 3,0% 1,2% -1,4% 0,0% 0,0% 0,0%
Defensief 13,3% 3,2% 5,7% 3,0% -1,3% 12,6% 5,0% 2,8%
Neutraal 14,9% 4,9% 7,2% 4,7% -2,4% 17,1% 5,5% 6,5%
Offensief 16,3% 6,5% 8,7% 6,5% -3,6% 21,7% 5,8% 10,3%
Zeer Offensief 18,0% 7,8% 10,3% 8,1% -4,7% 26,4% 5,7% 14,0%

** t/m juni

Gemiddeld rendement* 7,3%

*Geännualiseerd trailing 5 jaar rendement

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Goed om te weten

We zijn transparant over kosten en rendementen.

De getoonde tabel is door ons opgemaakt op basis van de rendementsgegevens van Morningstar. De kosten van de fondsaanbieder (ook wel lopende kosten genoemd) zijn hierin verwerkt. De tarieven die Rabobank doorberekent zijn hierin nog niet meegenomen. Zouden we deze kosten wel doorberekenen, dan vallen de getoonde rendementscijfers lager uit. Op 1 juli 2013 zijn de beleggingen binnen Rabo LevensloopBeleggen overgegaan van vermogensbeheerder Robeco naar BlackRock. Het rendement in 2013 is daarom samengesteld uit de rendementen van de Robeco Mixfondsen vanaf 1 januari 2013 en de rendementen van de BlackRock Mixfondsen vanaf 1 juli 2013.

Actuele rendementen van BlackRock

Met Rabo LevensloopBeleggen beleg je in mixfondsen van BlackRock. Je vindt de actuele rendementen, een beschrijving van de risico's, voorwaarden en kosten de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) op de website van BlackRock.

Lees meer op www.blackrock.nl
Zo werkt het

Je hebt een helder inzicht in je portefeuille in Rabo Online Bankieren en de Rabo App. Storten en opnemen regel je via je rekening Rabo LevensloopSparen.

Je beleggingen verkopen
De snelste manier om je beleggingen te verkopen is via de Rabo Orderlijn op telefoonnummer (030) 231 31 31 (keuze 1, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur). Of gebruik onderstaand opdracht- en wijzigingsformulier. Houd er rekening mee dat de verwerking van dit formulier langer kan duren dan je van ons gewend bent.

Verkoop je beleggingen uiterlijk 2 augustus 2021
Je kunt orders voor Rabo LevensloopBeleggen tot en met 2 augustus 2021 dagelijks op beursdagen opgeven. Orders die voor 10.00 uur zijn ingelegd, worden dezelfde beursdag door het fonds in behandeling genomen. Op basis van de slotkoersen van de onderliggende effecten wordt de volgende beursdag in de ochtend de koers van het fonds bepaald. Hierna wordt je order uitgevoerd en in je portefeuille zichtbaar.

Voorbeeld: Je legt maandag voor 10.00 uur je order in. Dinsdagmorgen wordt de koers van het fonds bepaald. Rond het middaguur kun je de verwerking van je order terugzien in je portefeuille en zie je tegen welke koers je order is uitgevoerd. Leg je je order maandag na 10.00 uur in? Dan kun je woensdag rond het middaguur zien tegen welke koers je order is uitgevoerd.

Orders kunnen worden gedaan in geldbedragen, niet in een aantal stukken.

Kosten

De kosten die je betaalt voor Rabo LevensloopBeleggen bestaan uit een bedrag voor de basisdienstverlening, voor transacties en voor de kosten in de mixfondsen zelf. De kosten worden van je rekening Rabo LevensloopSparen afgeschreven. Laat hiervoor voldoende saldo op de rekening staan. Vanaf 1 januari 2016 gelden de volgende tarieven:

Basisdienstverlening 0,075% per kwartaal over je gemiddeld belegd vermogen (minimaal € 6,25 per kwartaal)
Transacties 0,2% over orderbedrag (met een minimum van € 0,50 en een maximum van € 150)
Extra dienstverlening (optioneel) Papieren effectennota's € 2,25 per kwartaal
Papieren portefeuille-overzichten € 0,75 per kwartaal
Lopende kosten in beleggingsfondsen Tussen 0,27% en 0,34% over het belegd vermogen op jaarbasis

De lopende kosten geven de kosten weer die in de loop van één jaar aan het fonds worden ingehouden door BlackRock. De lopende kosten zijn verwerkt in de koers van het mixfonds en worden niet apart bij je in rekening gebracht. Naast de lopende kosten worden ook overige kosten gemaakt voor onder meer transacties binnen het mixfonds. Meer informatie over de kosten per mixfonds kun je terugvinden in de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van het mixfonds. De in de EBI genoemde 5% instapkosten zijn niet van toepassing op Rabobank klanten.

Voorwaarden

Het is verstandig jezelf goed te informeren voordat je gaat beleggen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bekijk de productkenmerken en de algemene voorwaarden die voor de Rabo LevensloopBeleggen gelden.

Wist je dat...

..aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.