Je levenslooptegoed beleggen inzetten voor mogelijk hoger rendement

fiscaal aantrekkelijk beleggen keuze uit verschillende BlackRock mixfondsen tegoed vrij opneembaar combinatie met Rabo LevensloopSparen niet meer nieuw af te sluiten

Je kunt een deel van je levenslooptegoed beleggen. Dit kan alleen als je al een bestaande Rabo LevensloopSpaarrekening hebt met een daaraan gekoppelde rekening Rabo LevensloopBeleggen.

Meer lezen over Rabo LevensloopSparen

Mixfondsen

Je belegt met Rabo LevensloopBeleggen in een mixfonds van BlackRock. Dit is een zogenoemd indexfonds. De samenstelling en het beheer van het mixfonds waarin je belegt, zijn in handen van beleggingsspecialisten van BlackRock. Je bepaalt zelf hoeveel je belegt en hoeveel risico je wilt lopen. Zo’n fonds heeft als doel het rendement en risico van een beursindex nauwkeurig te volgen. Deze aanpak is goedkoop in het beheer en biedt je houvast: het fonds zal ongeveer gelijk presteren als het marktgemiddelde.

Gevolgen afschaffing Levensloopregeling per 1 januari 2022

De Levensloopregeling wordt per 1 januari 2022 afgeschaft. Als je in loondienst bent, kun je tot en met 31 december 2021 blijven sparen en opnemen. Het levenslooptegoed mag je vrij besteden. Dit betekent dat je het levenslooptegoed ook mag opnemen voor andere doeleinden dan verlof. Je mag het levenslooptegoed ook opnemen, als je geen werkgever meer hebt. Beleg je medio 2021 nog via Rabo LevensloopBeleggen? Dan verkopen wij je positie op dat moment. In de loop van 2020 informeren we je verder over de afbouw van dit product. De opbrengst wordt dan in één keer belast. De levensloopverlofkorting die je tot 2012 hebt opgebouwd, wordt verrekend bij opname van het levenslooptegoed, of op 31 december 2021 als het gehele levenslooptegoed in één keer wordt belast.

De resterende looptijd voor je beleggingen is korter dan 2 jaar. Het is verstandig om nu minder risico te nemen, anders is er te weinig tijd om eventueel verlies weer goed te maken. We raden je daarom aan te stoppen met beleggen en verder te sparen op je Rabo LevensloopSparen. Wil je toch niet stoppen, dan raden we je aan om met een zo laag mogelijk beleggingsprofiel (BlackRock mixfonds 2) te beleggen.

Zo geef je een wijziging aan ons door
Bij ‘Zo werkt het’ vind je een opdracht- en wijzigingsformulier. Hiermee geef je ons opdracht om je beleggingen te verkopen of je beleggingsprofiel te verlagen. Vul het formulier in en stuur het naar ons op, dan regelen wij de aanpassing voor je.

Fiscaal

Pas als je het levenslooptegoed opneemt, betaal je hierover belasting en premies. Het levenslooptegoed valt niet onder de vermogensrendementsheffing in box 3. Bij opname van het tegoed heb je fiscaal gezien recht op een extra levensloopverlofkorting van € 219 (in 2020) voor ieder jaar dat je hebt gespaard/belegd. Vanaf 2012 bouw je geen levensloopverlofkorting meer op.

Kenmerken

Geld storten en opnemen

Je kunt via je rekening Rabo LevensloopSparen geld storten en opnemen van je rekening Rabo LevensloopBeleggen. Geld storten op je Rabo LevensLoopBeleggen blijft mogelijk tot 2021. In de loop van 2020 informeren we je verder over de afbouw van dit product.

Opnemen levenslooptegoed

Het opnemen van levenslooptegoed voor verlof gebeurt altijd in overleg met je werkgever. Sinds 1 januari 2013 mag je je levenslooptegoed ook opnemen voor andere doelen dan verlof. Dat heet bestedingsvrij opnemen.

Rendement

Inzicht in je beleggingen

Je krijgt doorlopend inzicht in de koersontwikkeling van je mixfonds en de status van je portefeuille via Rabo Internetbankieren en in de beleggen omgeving binnen de Rabo Bankieren App. Daarnaast zie je online een nota van iedere aan- en verkoop. Wij delen ook elke maand de resultaten van de mixfondsen.

Hetzelfde rendement als Rabo Rendemix

Het rendement van Rabo LevensloopBeleggen vind je op de pagina van Rabo Rendemix. Met Rabo Rendemix wordt namelijk ook belegd in mixfondsen van BlackRock.

Bekijk het rendement van Rabo Rendemix

Actuele rendementen van BlackRock

Met Rabo LevensloopBeleggen beleg je in mixfondsen van BlackRock. Je vindt de actuele rendementen, een beschrijving van de risico's, voorwaarden en kosten de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) op de website van BlackRock.

Lees meer op www.blackrock.nl

Goed om te weten

We zijn transparant over kosten en rendementen.

  • De getoonde tabel bij Rabo Rendemix is door ons opgemaakt op basis van de rendementsgegevens van Morningstar. De kosten van de fondsaanbieder (ook wel lopende kosten genoemd) zijn hierin verwerkt. De tarieven die Rabobank doorberekent zijn hierin nog niet meegenomen. Zouden we deze kosten wel doorberekenen, dan vallen de getoonde rendementscijfers lager uit.
  • Op 1 juli 2013 zijn de beleggingen binnen Rabo RendeMix overgegaan van vermogensbeheerder Robeco naar BlackRock. Het rendement in 2013 is daarom samengesteld uit de rendementen van de Robeco Mixfondsen vanaf 1 januari 2013 en de rendementen van de BlackRock Mixfondsen vanaf 1 juli 2013.
Zo werkt het

Je hebt een helder inzicht in je portefeuille in Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App. Storten en opnemen regel je via je rekening Rabo LevensloopSparen.

 

Aan- en verkopen

Je kunt aan- en verkopen voor Rabo LevensloopBeleggen dagelijks op beursdagen opgeven. Orders die voor 10.00 uur zijn ingelegd, worden dezelfde beursdag door het fonds in behandeling genomen. Op basis van de slotkoersen van de onderliggende effecten wordt de volgende beursdag in de ochtend de koers van het fonds bepaald. Hierna wordt je order uitgevoerd en in je portefeuille zichtbaar.

Voorbeeld: Je legt maandag voor 10.00 uur je order in. Dinsdagmorgen wordt de koers van het fonds bepaald. Rond het middaguur kun je de verwerking van je order terugzien in je portefeuille en zie je tegen welke koers je order is uitgevoerd. Leg je je order maandag na 10.00 uur in? Dan kun je woensdag rond het middaguur zien tegen welke koers je order is uitgevoerd.

Aan- en verkopen kunnen worden gedaan in geldbedragen, niet in een aantal stukken. Aankooporders zijn al mogelijk vanaf € 50. Er is geen minimumbedrag voor verkooporders.

Kosten

De kosten die je betaalt voor Rabo LevensloopBeleggen bestaan uit een bedrag voor de basisdienstverlening, voor transacties en voor de kosten in de mixfondsen zelf. De kosten worden van je rekening Rabo LevensloopSparen afgeschreven. Laat hiervoor voldoende saldo op de rekening staan. Vanaf 1 januari 2016 gelden de volgende tarieven:

Basisdienstverlening0,075% per kwartaal over je gemiddeld belegd vermogen (minimaal € 6,25 per kwartaal)
Transacties0,2% over orderbedrag (met een minimum van € 0,50 en een maximum van € 150)
Extra dienstverlening (optioneel)Papieren effectennota's€ 2,25 per kwartaal
Papieren portefeuille-overzichten€ 0,75 per kwartaal
Lopende kosten in beleggingsfondsenTussen 0,27% en 0,34% over het belegd vermogen op jaarbasis

De lopende kosten geven de kosten weer die in de loop van één jaar aan het fonds worden ingehouden door BlackRock. De lopende kosten zijn verwerkt in de koers van het mixfonds en worden niet apart bij je in rekening gebracht. Naast de lopende kosten worden ook overige kosten gemaakt voor onder meer transacties binnen het mixfonds. Meer informatie over de kosten per mixfonds kun je terugvinden in de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van het mixfonds. De in de EBI genoemde 5% instapkosten zijn niet van toepassing op Rabobank klanten.

Voorwaarden

Het is verstandig jezelf goed te informeren voordat je gaat beleggen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bekijk de productkenmerken en de algemene voorwaarden die voor de Rabo LevensloopBeleggen gelden.

Lees de productkenmerken en voorwaarden Rabo LevensloopSparen/Beleggen (PDF) Lees de toelichting bij Rabo LevensloopSparen/Beleggen (PDF) Brochure Beleggen bij de Rabobank (PDF) Algemene Voorwaarden voor de Effectendienstverlening 2018 (PDF) Algemene Voorwaarden Effectendienstverlening 2020 (PDF)