Grote vermogensbeheerders pakken meer hun verantwoordelijkheden

20 mei 2020 13:05

De drie vermogensbeheerders BlackRock, StateStreet en Vanguard beheren inmiddels meer dan USD 16 biljoen, oftewel 60% van de beleggingsmarkt. Dit komt mede door hun aanbod van passieve (indexvolgende) fondsen. Als grote spelers liggen ze onder het vergrootglas en wordt nauwgezet gevolgd of zij hun invloed wel voldoende gebruiken om bedrijven te verduurzamen.

Windmolens

BlackRock pakt deze verantwoordelijkheid op door duurzaam beleggen de norm te maken. Het bedrijf heeft recent voor het eerst openheid gegeven over de bedrijven waarmee het in gesprek is over duurzame onderwerpen. Verder wordt de focus op mens, milieu en maatschappij in alle fondsen doorgevoerd en breidt BlackRock het aanbod van duurzame producten uit.

Ook StateStreet verduurzaamt de strategieën, bijvoorbeeld door de carbonintensiteit van beleggingen te verminderen. Vanguard heeft ook meer aandacht voor duurzaamheid, maar kan nog aan kracht winnen. Al met al betekent dit voor eindbeleggers dat duurzaamheid steeds meer de standaard wordt binnen de fondsen van deze grote vermogensbeheerders.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.