Coronacrisis geeft goud glans

24 juni 2020 16:03

De goudprijs zit in de lift en staat dit jaar op +16,5% in USD. Dit komt zowel door de afzwakking van de dollar, als door de miljoenen die de centrale banken in de economie hebben gepompt. Als de inflatie hoger is dan de rente, kan goud goed presteren. De ‘opportuniteitskosten’ zijn dan laag, of zelfs negatief. Dit betekent dat beleggers geen rente mislopen door goud aan te houden.

Goudstaven

In essentie verschilt goud niet van valuta, maar het aanbod van goud is relatief stabiel en staat niet onder invloed van een centrale bank. Ook heeft het in de vorm van juwelen emotionele waarde, waardoor er een intrinsieke vraag naar is. Dit betekent echter niet dat het een prominente plek verdient in de beleggingsportefeuille. Goud rendeert immers niet en er is, net zoals bij valuta, geen basis om op lange termijn een risicopremie (een rendement boven de risicovrije rente) te verwachten. Op het moment dat de opportuniteitskosten toenemen, kan de goudprijs zijn glans snel weer verliezen.

Grafiek: Goudprijs nadert oude top

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.