En de winnaar is groen

23 december 2020 15:42

Fondsen die in alternatieve energie beleggen, waren dit jaar de koplopers bij beleggingsfondsen en ETF’s. De vraag naar groene energie neemt sterk toe door de klimaatambities van Europa en China. Ook de Verenigde Staten zet, na de overwinning van Biden, het klimaat weer op de agenda. De energietransitie zorgt er verder voor dat bedrijven bewegen naar duurzame businessmodellen. Hierbij wordt het gebruik van groene energie opgevoerd en de carbon footprint verlaagd.

Verzend het artikel per e-mail
Windmolens

Fondsen die hierop inspelen zijn BNP Energy Transition Fund en iShares Global Clean Energy. Zij veerden dit jaar respectievelijk ruim 150% en 100% op. Deze fondsen beleggen, naast in schone energie, ook in groene groeitrends als energie-opslag, slimme steden en elektrische voertuigen. Het succes van deze groene beleggingen wordt extra benadrukt doordat de traditionele energiefondsen tot de hekkensluiters behoren. De SPDR MSCI World Energy ETF, die Chevron en ExxonMobil als grootste beleggingen heeft, verloor dit jaar bijna 37%.

Grafiek: En de winnaar is groen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.