Short squeeze GameStop is (niet) nieuw

3 februari 2021 10:51

Het is voor het eerst dat Reddit-beleggers het opnemen tegen professionele short sellers en daarbij even aan het langste eind trekken. Het effect en de verwachte nasleep ervan is echter niet nieuw. Het verschijnsel GameStop doet denken aan de situatie rondom het aandeel Volkswagen (VW) in 2008. VW was door de short squeeze in termen van marktwaarde zelfs even het grootste bedrijf ter wereld.

Verzend het artikel per e-mail
Illusratie zakeman knipt in geldzak

De verhouding vrij verhandelbare aandelen (free float) en het aantal aandelen VW dat was geshort, was op papier met circa 13% beperkt. Concurrent Porsche had echter een grote positie in VW en was deze in stilte verder aan het uitbreiden. Ook had de Duitse deelstaat Nedersaksen op dat moment 20% van de aandelen in handen. Op papier was de shortpositie in VW dus beperkt, maar omdat er veel in vaste handen was, bleek de shortpositie in de praktijk veel hoger.

Hierdoor was er een grote onbalans tussen beschikbare aandelen VW en het aantal shorts. Door de ‘short squeeze’ ontstond een koersexplosie met daarop volgend een onvermijdelijke koersimplosie. Uiteindelijk wordt de koers door fundamentele ontwikkelingen bepaald en dat geldt ook voor het aandeel GameStop dat inmiddels de weg omlaag heeft gevonden.

Grafiek Short squeeze GameStop is (niet) nieuw

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.