De Turkse lira krijgt klappen

19 augustus 2020 15:42

De Turkse lira zit in een vrije val. Na een stevige koersdaling eerder dit jaar, verloor de munt deze maand nog eens 5,4% ten opzichte van de dollar. Hierdoor is de munt op de laagste koers ooit beland. Door het coronavirus kiezen weinig toeristen voor een vakantie naar Turkije. Hierdoor ontvangt het land minder buitenlandse valuta’s. Verder is de inflatie hoog, zo rond de 12%. Om de hoge inflatie tegen te gaan moet de Turkse centrale bank de rente verhogen.

Turkse Lira

De Turkse president Erdogan houdt dit echter tegen. Hij wil de rente juist zo laag mogelijk houden zodat kredieten toegankelijk blijven voor particulieren en ondernemers. Het gevolg is dat buitenlandse beleggers zich terugtrekken door het ontbreken van een geloofwaardig en transparant monetair en fiscaal beleid. Beleggers die wel een herstelscenario voor Turkije verwachten, kunnen beleggen in de iShares MSCI Turkey ETF of het Neuberger Berman Emerging Market Debt Blend fonds (dat momenteel overigens onderwogen zit in Turkije).

Grafiek: De Turkse lira krijgt klappen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.