Voorzichtig laveren in Frankrijk

1 april 2019 16:03

De binnenlandse politiek van Frankrijk vraagt de komende weken om aandacht. Medio april komt president Macron met een plan als reactie op de ruim 9.000 bijeenkomsten van het Nationaal Debat. De president heeft nog drie jaar om Frankrijk te hervormen en vooral de hoofdpijndossiers pensioenen, werkgelegenheid, ambtenaren en belastingdruk vragen om maatregelen. Met een pensioenleeftijd van 62 jaar en 8 maanden plus een relatief hoge uitkering, kent Frankrijk de royaalste regeling in Europa. Macron heeft toegezegd de leeftijdsgrens te zullen handhaven, maar zijn ministers trekken die belofte openlijk in twijfel. De arbeidsparticipatie en het aantal gewerkte uren zijn te laag om de aanzienlijke herverdeling van inkomsten te kunnen blijven financieren.gemiddelde.

Man met geel vest in Frankrijk
Voorzichtig laveren in Frankrijk

Macron’s plan om het aantal ambtenaren te verminderen wordt door de vakbonden beantwoord met een staking op 9 mei. Toch heeft Macron al wat bereikt met de verlaging van de lasten voor ondernemingen, stimulering van innovatie en de aanpassingen in de arbeidsmarkt, het onderwijs en bij de spoorwegen. De verhoging van het minimumloon en opschorting van de brandstofbelasting zijn positief voor de koopkracht. Zowel het producenten- als consumentenvertrouwen ligt, net als in de rest van Europa, onder druk, maar Franse aandelen tonen optimisme. In het eerste kwartaal steeg de CAC 40 met ruim 13%. De waarderingen zijn opgelopen, maar liggen met een koers-winstverhouding van 13,5 net onder het Europese.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.