Gamestop en AMC waarschijnlijk in de Russell 1000-index

9 juni 2021 10:51

De zelfbenoemde 'apen' van het WallStreetBets-forum van Reddit hebben de afgelopen dagen de zogenaamde meme-aandelen (aandelen waartegen grote shortposities zijn ingenomen door hedgefondsen) laten stijgen. Voorbeelden van meme-aandelen zijn GameStop, AMC Entertainment Holdings en Nokia.

Verzend het artikel per e-mail
Fabrieken en windmolens

Zo ging het aandeel AMC de afgelopen dagen met ruim 70% omhoog, waardoor het rendement van dit jaar op circa 2460% uitkomt. Als je tijdens het begin van de pandemie had gezegd dat de winkelketen GameStop en de stervende filmketen AMC zouden worden verplaatst van de Russell 2000 naar de ‘large cap’ Russell 1000, zouden mensen hebben aangenomen dat je een grapje maakte. Maar nu bestaat er een grote kans dat dit tijdens de herschikking van de Russell 1000 in juni daadwerkelijk gebeurt. Aan de grens voor de marktkapitalisatie in de Russell 1000 (USD 5,2 miljard) voldoen GameStop (USD 21 miljard) en AMC (USD 28 miljard) ruimschoots. Dit alles dankzij de apen van het WallStreetBets-forum. Zelfs indexsamenstellers en dus indexfondsen hebben geen antwoord op deze gebundelde krachten van beleggers.

Grafiek iShares Clean Energy ETF

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.