China hofleverancier van Apple

9 juni 2021 10:51

Ondanks alle politieke druk blijkt het voor Amerikaanse bedrijven niet eenvoudig om de afhankelijkheid van China te verminderen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Apple. Het aantal Chinese bedrijven dat toeleverancier is van Apple is toegenomen tot een kwart.

China hofleverancier Apple

Daarmee verdringen zij bedrijven uit Taiwan van de eerste plaats. Omdat Apple hoge kwaliteitseisen stelt, maar ook scherp is op de kosten, is duidelijk dat Chinese bedrijven hoogwaardige componenten leveren tegen lage marges. Omdat de lonen in China stijgen en er in de industrie arbeidsschaarste is, besteedt Apple ook meer uit aan bedrijven in Vietnam, Thailand en India. Chinese bedrijven volgen en hebben nu een derde van de Vietnamese leveranciers aan Apple in handen. Apple’s top-200 is ook van groot voordeel voor beleggers op de beurs. Van de 20 beursgenoteerde aandelen die nieuw op de lijst zijn, presteert 70% dit jaar beter dan Apple zelf. Ook grote leveranciers van Apple als Boyd Gaming, TXC en Selen Science & Technology staan dit jaar op hoge rendementen.

China hofleverancier van Apple

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.