China en de Fed verpesten grondstoffenfeestje

23 juni 2021 9:10

China en de Fed zetten een rem op de grondstoffenprijzen. Dat daarmee de stijging in industriële grondstoffen ten einde is gekomen, is echter een voorbarige conclusie.

China en de Fed zetten de rem op de stijging van de grondstofprijzen. Vorige week gaf China aan de strategische grondstofvoorraden aan te breken om zo het aanbod te vergroten en prijsstijgingen tegen te gaan. Ook de Amerikaanse centrale bank deed een duit in het zakje met het voornemen om de rente eerder dan verwacht te gaan verhogen vanwege eventuele inflatierisico’s. Hiermee wordt de kans op een scenario van oververhitting voor de VS lager ingeschat door beleggers. Dit zet druk op de grondstofprijzen. Dat daarmee de toenemende vraag naar industriële grondstoffen ten einde is gekomen, is echter een voorbarige conclusie. De strategische voorraden bevinden zich namelijk op een relatief laag punt. Bovendien zorgt de transitie naar een groenere economie de komende decennia voor een aanhoudende vraag. Ook worden in de komende jaren vele infrastructurele plannen uitgevoerd in de grote economieën, wat een vloer legt onder de prijzen van industriële grondstoffen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.