S&P 500 maskeert de onderliggende trend

31 mei 2021 16:31

Sinds september vorig jaar blijven Amerikaanse aandelen op het eerste gezicht achter bij bijvoorbeeld Europese aandelen. Dit ondanks het krachtige economische herstel in de Verenigde Staten en de royale Covid- en infrastructuurpakketten van Biden.

S&P 500 maskeert de onderliggende trend

Sinds september vorig jaar blijven Amerikaanse aandelen op het eerste gezicht achter bij bijvoorbeeld Europese aandelen. Dit ondanks het krachtige economische herstel in de Verenigde Staten en de royale Covid- en infrastructuurpakketten van Biden. Dat Europese aandelen aan een inhaalslag bezig zijn staat buiten kijf, maar de Amerikaanse beursontwikkelingen behoeven meer nuance. Het zijn namelijk vooral de grote technologieconcerns die achterblijven. Zij domineren de marktgewogen S&P 500-index met een gewicht van 27,5%. Nu maken andere sectoren en small caps een inhaalslag, nadat zij vier jaar lang overheerst werden door de FAANMG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft en Google).

Daardoor doet de gelijkgewogen S&P 500 index, waarbij elk aandeel bij aanvang van het nieuwe kwartaal een gelijk gewicht krijgt, het dit jaar beter dan de reguliere S&P 500. Over een langere historie presteert de gelijkgewogen index ook beter. In deze index maakt technologie nog geen 15% uit. De rally van deze index begint ongeveer gelijktijdig met de verkiezingswinst van Biden en de toename in vaccinaties en reageert dus sterk op de verbeterde binnenlandse vooruitzichten. De index blijft ook de Europese aandelenindex voor. Het herstel van de gelijkgewogen index betekent ook dat de breedte van de Amerikaanse beurs toeneemt. Een hoge breedte geeft aan dat veel aandelen de index in beweging zetten, wat de markt minder kwetsbaar maakt voor een correctie. Voor beleggers betekent het dat meer rendement te behalen valt met actief en selectiever beleggen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.