Chinese tech in de VS onder druk

7 juli 2021 15:34

Chinese bedrijven worden hard aangepakt door de Chinese autoriteiten met grote koersdalingen voor Chinese aandelen op Wall Street tot gevolg.

Chinese tech in de VS onder druk

Onder het motto van privacybescherming en het nationaal belang, pakt de Chinese overheid de machtspositie aan van diverse Chinese bedrijven met een buitenlandse notering. Ondanks waarschuwingen koos Didi, de Chinese Uber, voor een notering op de Amerikaanse beurs. Na een succesvolle introductie, greep de Chinese overheid in met een verbod op het aanbieden van de Didi-app en een onderzoek. Gevolg is dat het aandeel nu 11% onder de introductieprijs staat. Maar Didi is niet het enige bedrijf dat dit overkomt. Volgens de Financial Times noteert bijna 70% van de Chinese bedrijven die dit jaar op Wall Street werden geïntroduceerd onder de uitgiftekoers. China geeft daarmee een nieuwe dimensie aan het conflict met de Verenigde Staten. Zij zijn strenger bij beursnoteringen en laten de Amerikaanse beleggers schade oplopen. De Nasdaq Golden Dragon, met Amerikaanse beursnoteringen, blijft dan ook fors achter bij de Chinese techindex STAR. China is sneller dan de Amerikaanse beurswaakhond, die Chinese bedrijven ook kritischer wil gaan bejegenen. De plannen hiertoe worden op 12 juli bekend gemaakt. Tot 2 augustus mogen Amerikaanse beleggers nog handelen in de namen op de zwarte lijst. Voor Chinese bedrijven komen er dus nog meer tegenvallers aan

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.