De keuze op de aandelenmarkten neemt weer toe

14 juli 2021 14:47

Beursintroducties nemen toe.

aandelenmarkten

De keuze op de aandelenmarkten neemt weer toe

Tegen de trend van de laatste decennia in, neemt het aantal beursintroducties dit jaar sterk toe. Daarmee kan een einde komen aan de daling van het aantal beursgenoteerde bedrijven. Sinds 2005 verdwenen zo’n 30.000 bedrijven van de beurs, terwijl er minder nieuwe noteringen bij kwamen. Fusies, overnames, privatiseringen en faillissementen zorgen voor de daling in het aanbod. Minder noteringen zou voor beleggers tot minder diversificatiemogelijkheden kunnen leiden, maar de keuze blijft met 40.500 genoteerde bedrijven ruim.


Bovendien is juist meer diversificatie mogelijk door de stijging van het aantal Aziatische bedrijven, waarvan het aantal beursintroducties de ‘delistings’ overtrof. Ook qua sectoren is het aanbod verbreed door de toename van technologie en biotechnologie. Wel blijken large caps de introducties te domineren en neemt het aandeel van small caps af. Het succes van de beursintroducties is gemengd. Zo blijft de Amerikaanse IPO index van beursintroducties dit jaar achter bij de S&P 500, mede door de koersdalingen van Chinese ipo’s op Wall Street. Over een jaar gemeten doen introducties het wel beter dan de wereldindex.

De keuze op de aandelenmarkten neemt weer toe

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.