Het effectief rendement van high yield op laagterecord

14 juli 2021 15:01

Het effectief rendement (yield) van de veel gebruikte high yield (HY) bond index van ICE BofA dook voor het eerst net onder de 4% deze maand.

Verzend het artikel per e-mail
effectief rendement high yield

Het effectief rendement van high yield op laagterecord

Het effectief rendement (yield) van de veel gebruikte high yield (HY) bond index van ICE BofA, dook voor het eerst net onder de 4% deze maand. Ook de yields op de belangrijkste obligatiemarkten, zoals het 10-jarige Amerikaanse schatkistpapier, bereikten deze maand nieuwe dieptepunten. Hiermee geeft de obligatiemarkt de sterkste signalen af tot nu toe. Beleggers denken dat de hoge inflatie uiteindelijk slechts tijdelijk van aard zal zijn en er dus geen verrassing van de centrale banken komt. Het ruime centrale bankbeleid en de overheidsstimuleringen hebben er voor gezorgd dat er weinig bedrijven failliet zijn gegaan in de crisis.


Bovendien hebben veel bedrijven van de liquiditeit gebruik gemaakt om zich te herfinancieren. JP Morgan schrijft in een rapport dat de totale uitgifte in de eerste helft van 2021 met $85 miljard vrijwel gelijk is aan die over heel 2019. HY-obligaties zijn in vergelijking met investment grade bedrijfs- en staatsobligaties volatieler door een hoger wanbetalingsrisico. Het is daarom verstandig om in HY-obligaties te beleggen via een gespreid HY-fonds. Voorbeelden van fondsen die beleggen in HY-obligaties zijn het Wellington Global High Yield Bonds fonds en het UBAM Global High Yield Solution fonds.

Effectief rendement Amerikaanse high yield

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.