Na sterk resultatenseizoen piek in winstgroei bereikt

26 juli 2021 11:48

Het tweede kwartaal zal de piek in winstgroei worden bereikt. Zo lang de rente laag en de winsten toenemen zal de groeiafzwakking op de beurzen niet Invloedrijk zijn. Tekorten in onderdelen en hogere kosten drukken de winsten in een paar sectoren enigszins, maar slechts tijdelijk.

Verzend het artikel per e-mail
Na sterk resultatenseizoen piek in winstgroei bereikt

Voor het voortzetten van de aandelenrally is een lage rente alleen onvoldoende en moeten de winstcijfers zeer sterk zijn. En daar voldoet het resultatenseizoen tot nu toe weer aan. De winsten van Amerikaanse ondernemingen liggen zo’n 70% hoger dan in het tweede kwartaal van 2020, het dieptepunt van de winsten. Die van Europese bedrijven zijn zelfs meer dan verdubbeld. Ook de omzetcijfers maken indruk met een groei van meer dan 20%.

De winstgroei in het tweede kwartaal is voor beide regio’s de hoogste sinds jaren en meteen ook de piek. De komende kwartalen zal de groei afnemen maar over geheel 2021 ligt de groei met zo’n 40% ver boven de voorgaande jaren. Zo lang de rente laag blijft zal de winstafzwakking op de beurzen niet Invloedrijk zijn, ook al omdat voor volgend jaar een groei van 10% waarschijnlijk is. Er zijn wel een paar sectoren die het moeilijker krijgen. Hogere grondstofprijzen, transportkosten en lonen noopten meerdere bedrijven al tot voorzichtigere vooruitzichten, zoals bij Unilever, PPG, Akzo en Procter & Gamble. Dan is er ook een categorie bedrijven waarvan de groei afzwakt na de sterke groei door de pandemie, zoals Netflix, onderwijsondernemingen als Aspen en Barnes & Noble, Kimberly-Clark, Flow Traders en technologie ondervinden. Tot slot belemmeren tekorten in halfgeleiders en andere onderdelen voorlopig de bedrijfsvoering van ondernemingen als Daimler, Akzo, Signify, Electrolux en Accell. Op de beurs worden zowel positieve als negatieve verrassingen minder beloond of afgestraft dan historisch gezien. Uitschieters blijven er altijd, positief bij Nike, Korn Ferry, Chipotle, Aalberts en ASML en negatief bij Barnes & Noble, Ericsson, Aspen en Electrolux.

Na sterk resultatenseizoen piek in winstgroei bereikt

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.