Chinese aandelenmarkten sterk onderuit

28 juli 2021 14:58

Overheidsmaatregelen zorgen voor forse dalingen op de Chinese beurs. Vooral bedrijven met een buitenlandse notering worden geraakt.

Verzend het artikel per e-mail

Diverse overheidsmaatregelen doen de Chinese markten sidderen. Sommige aandelen halveerden in 3 dagen tijd en sinds februari staat de CSI 300 index bijna 19% lager. De winsten, kredietgroei en succesvolle private ondernemingen worden al langer aangepakt en nu komen daar maatregelen tegen particuliere onderwijsinstellingen en platformbedrijven bij. Hoewel de consument en werknemer hier voordeel van kunnen hebben, zijn de beweegredenen anders. Deze zijn waarschijnlijk meer gebaseerd op de macht van de staat en het terugdringen van de invloed van de VS.

In dat laatste is China geslaagd. De Chinese aandelen op Wall Street en Hongkong krijgen met koersdalingen van respectievelijk 48% en 19% grotere klappen dan de STAR technologie-index (-6%) in China. Maar het inperken van de winsten en de onberekenbare overheidsaanpak zullen ook leiden tot lagere waarderingen in China zelf. Op de westerse beurzen en de renminbi is de invloed van de onrust vooralsnog beperkt. Pas als de handelsbetrekkingen met China verder verslechteren, zou de onrust zich breder naar de westerse beurzen kunnen verplaatsen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.