Correctie houtprijs snijdt hout

4 augustus 2021 16:27

Forse daling houtprijzen door meer aanbod. Prijsbewegingen niet ongewoon voor grondstofbeleggingen. Inspelen op individuele grondprijzen blijft risicovol, maar schommelingen kunnen beperkt worden door breder te spreiden.

Correctie houtprijs snijdt hout

De sterke opmars van de houtprijzen door een disbalans van vraag en aanbod is in de afgelopen maanden tot een einde gekomen. De houtzagerijen hebben de productie opgeschroefd om te profiteren van de sterk opgelopen prijzen, waardoor het aanbod sterk is toegenomen. Bovendien nam de vraag af door de hogere prijzen. De houtprijs daalde vanaf de top begin mei met zo’n 70%, terwijl het daarvoor met 93% was gestegen sinds begin dit jaar.

Deze forse prijsbewegingen zijn niet ongewoon voor hout en andere individuele grondstoffen. Zo daalde de prijs van olie vorig jaar zelfs even kort onder het nulpunt. Vanwege deze sterke prijsschommelingen blijft het daarom oppassen om in te spelen op individuele grondstofprijzen. Het is mogelijk om meer gespreid te beleggen in grondstoffen. Dit kan door te beleggen in fondsen of trackers die onder andere beleggen in bedrijven die grondstoffen delven of in het geval van hout in bedrijven die actief zijn op het vlak van bosbouw, (timmer)hout en van hout afgeleide producten.

Correctie houtprijs snijdt hout

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.