Injectie IMF steun voor kwetsbare landen

9 augustus 2021 16:33

Met een impuls van 650 miljard Amerikaanse dollars aan extra reserves steunt het IMF vooral de allerzwakste landen met de bestrijding van het coronacrisis. De reserves gaan in sommige gevallen met bijna 20% of meer omhoog. Dit is ondersteunend voor het hoogrisico deel van de obligaties in opkomende markten, maar ook voor de valuta’s.

Verzend het artikel per e-mail
Injectie IMF steun voor kwetsbare landen

Met een impuls van 650 miljard Amerikaanse dollars aan extra reserves wil het International Monetair Fonds (IMF) vooral de allerzwakste landen helpen met de bestrijding van het coronacrisis. Het gaat om zogenaamde SDR’s (special drawing rights), dat zijn certificaten die door het IMF worden uitgegeven. De waarde van zo’n SDR is gebaseerd op een gewogen mandje van de vijf grote valuta’s: de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen, de Chinese yuan en het Britse pond sterling. Het totale bedrag wordt verdeeld naar rato over de deelnemende landen, waardoor uiteindelijk minder dan de helft (275 miljard Amerikaanse dollar) zal gaan naar opkomende landen. Wel worden de rijke landen opgeroepen om hun deel beschikbaar te stellen voor landen die het moeilijker hebben.

Voor de grotere opkomende markten zijn de bedragen relatief klein, maar voor de kleinere opkomende markten is de steun van het IMF wel degelijk een significante bijdrage aan de liquiditeitspositie. Met name landen als Zimbabwe (633%), Zambia (106%), Pakistan (19%) en Argentinië (12%) zien de FX reserves sterk toenemen. De kans op acute liquiditeitsproblemen en wanbetalingen worden hierdoor een stuk kleiner wat een steun in de rug is voor het hogere risico segment binnen obligaties van opkomende markten, maar ook voor de valuta’s van deze landen. Een oplossing voor de lange termijn moet echter komen van het beschikbaar stellen van vaccins al dan niet via het vaccinatieprogramma Covax. Alleen dan hebben de kwetsbare landen de kans om terug te keren naar een normale situatie en kunnen ze ook via de belangrijke inkomsten uit toerisme hun schulden op lange termijn blijven betalen.

Injectie IMF steun voor kwetsbare landen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.