Kwestie van perspectief

11 augustus 2021 15:59

Ook al is de beweging naar hernieuwbare energie al enkele jaren duidelijk, investeren in deze nieuwe technologieën blijft soms toch een kwestie van lange adem.

Verzend het artikel per e-mail
Kwestie van perspectief

Hoe kansrijk een sector of nieuwe technologie ook is, het geduld van de belegger wordt vaak op de proef gesteld. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling in de energiesector. Deze bevindt zich namelijk nog altijd duidelijk onder het niveau van juni 2008. Vandaag de dag vertegenwoordigt de sector nog maar 3% van de marktindex. Ook het kansrijke schonere broertje, de hernieuwbare energie-index, blijft nog altijd achter bij het niveau van 2008.

Bij een andere beleggingshorizon keert het beeld echter volledig. Over de afgelopen vijf jaar behaalde de index voor schone energie 172% meer bruto rendement dan die voor fossiele energie. Ondanks deze enorme inhaalslag, blijft de corresponderende index vanaf juni 2008 gemeten toch nog altijd 17% achter bij de MSCI ACWI Energy. Ook al is de beweging naar hernieuwbare energie al enkele jaren duidelijk, investeren in deze nieuwe technologieën blijft soms toch een kwestie van lange adem. Daarmee is de beleggingshorizon van een belegger een belangrijke factor die bepaalt of deze ook daadwerkelijk zijn gelijk haalt op de beurs.

Kwestie van perspectief

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.