Speculeren met Spacs

18 augustus 2021 14:46

De relatief nieuwe vorm van beursintroducties, de SPACs, zijn nog weinig succesvol met overnames.

Verzend het artikel per e-mail

Een SPAC, een Special Purpose Acquisition Company, zal maximaal twee jaar na beursintroductie een overname doen. Zolang er geen gesprekken met kandidaten zijn, zou de koers rond de introductiekoers van €10 moeten bewegen. Wanneer een belegger later in het proces tegen een overname stemt, stort de SPAC immers maximaal €10 minus de kosten terug. Deze kleine bescherming blijkt in de praktijk ook een speculatieve prikkel. Zeker als een belegger de SPAC onder de €10 heeft aangekocht, loont het namelijk om tegen te stemmen en geld terug te vragen.


In juli opteerde 50% van de beleggers bij Amerikaanse SPACs voor terugstorting. Dit maakt het voor de SPAC moeilijker om de overname te financieren. Een gokje op een succesvolle overname door beleggers van het eerste uur, blijkt daardoor toch risicovoller dan gedacht. Beleggers doen er goed aan om zich te verdiepen in de voorwaarden, kosten en bijdrage van de SPAC-uitgevers zelf. Nu nog $120 miljard bij SPACs klaar staat voor overnames, is succes allerminst vanzelfsprekend. Ook op Euronext noteren vrijwel alle SPACs onder de €10.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.