Chipfabrikanten onderuit na kritisch rapport

18 augustus 2021 15:09

Aandelen van Micron Technology en andere chipmakers daalden sterk nadat Morgan Stanley donderdag een rapport publiceerde waarin werd gewaarschuwd voor neerwaartse druk op de prijzen van geheugenchips.

Chipfabrikanten onderuit na kritisch rapport

Aandelen van Micron Technology en andere chipmakers daalden sterk nadat Morgan Stanley donderdag een rapport publiceerde waarin werd gewaarschuwd voor neerwaartse druk op de prijzen van geheugenchips. Hierdoor kelderde Micron met 7%, en ook de Aziatische concurrenten Samsung en SK Hynix daalden met 1,9% en 4,7%. De marktreactie op het rapport is een extra zet in een dalende trend die deze zomer is ingezet. Deze trend voor aandelen van chipfabrikanten wordt veroorzaakt door twijfel over het voortduren van het economisch herstel.


Geheugenchips zijn erg cyclisch; de huidige cyclus heeft langer geduurd dan gebruikelijk door de opgelopen vraag en stopzetting van productie in verband met corona. Dit leidde tot tekorten, wat opwaartse druk gaf op de prijzen en waar de markt vervolgens op vooruitgelopen is. In ons assortiment kan blootstelling tot halfgeleiders gevonden worden in fondsen met een focus op technologie, maar duiken ze ook op in fondsen die misschien minder voor de hand liggen zoals bijvoorbeeld het RobecoSAM Smart Energy fonds. Om een idee te krijgen van de risico’s, doet de belegger er goed aan op de hoogte te zijn van de onderliggende posities van de fondsen waar in belegd wordt.

Sterke terugval chipfabrikanten

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.