Afghaanse situatie weinig impact op de beurs

23 augustus 2021 16:39

Geopolitieke gebeurtenissen, zoals de huidige situatie in Afghanistan, zorgen vaak voor een kortstondige daling op de beurzen vanwege het onverwachte aspect. In de dagen en weken erna herstelt de brede aandelenmarkt doorgaans snel. De ‘fundamentals’ zijn bepalend voor de aandelenmarkten en die worden over het algemeen niet significant aangetast door zo’n gebeurtenis.

Verzend het artikel per e-mail
Afghaanse situatie weinig impact op de beurs

De snelle inname van Afghanistan door de Taliban en de tragische situatie bij het vliegveld in Kaboel kwamen vorige week onverwachts. Geopolitieke gebeurtenissen zorgen vaak voor een kortstondige daling op de beurzen vanwege het onverwachte aspect. In de dagen en weken erna herstelt de brede aandelenmarkt doorgaans snel. Dit was bijvoorbeeld het geval na de eerste Golfoorlog en de Irak oorlog. Aandelenmarkten hadden hier respectievelijk 8 en 16 handelsdagen nodig om volledig te herstellen. Voor het gemiddelde van soortgelijke gebeurtenissen (zie grafiek) geldt een sell-off van 6% en het duurt het 30 dagen totdat de koers weer terug is op het niveau van voor de start van de crisis.

Geopolitieke crises, zeker van deze omvang, hebben dus nauwelijks invloed op de aandelenmarkten. De ‘fundamentals’, zoals liquiditeit, economische groei en waardering zijn bepalend voor de aandelenmarkten en die worden over het algemeen niet significant aangetast door zo’n gebeurtenis. Natuurlijk kan de situatie in Afghanistan wel gevolgen hebben op de politiek. Dat hebben we gezien in 2015 toen Syrische vluchtelingen massaal richting Europa kwamen en de EU sterk onder druk kwam te staan over de verdeling van de vluchtelingen. Ook nu bestaat de kans dat er een nieuwe stroom aan vluchtelingen op gang zal gaan komen. De huidige situatie is echter niet helemaal vergelijkbaar met die van 2015. Het zal lastiger zijn om Europa te bereiken, want Afghanistan ligt veel verder van Europa af dan Syrië. Toch maken Europese landen zich zorgen. In Duitsland staan de verkiezingen volgende maand voor de deur en in Frankrijk volgend jaar. De vluchtelingenproblematiek kan dus een belangrijke rol gaan spelen in de verkiezingen en de kiezer in de handen van extreme partijen drijven. Dit komt de stabiliteit niet ten goede. Het is daarom niet verrassend dat zowel Merkel als Macron zich roeren om een herhaling te voorkomen.

Afghaanse situatie weinig impact op de beurs

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.