Obligatiemarkt nog niet onder de indruk

23 augustus 2021 16:39

De bijeenkomst in Jackson Hole waar alle gouverneurs van de centrale banken bijeenkomen, zal volgend weekend met grote aandacht worden gevolgd. Temeer omdat de beurs de afgelopen week al nerveus reageerde op de notulen van de Fed.

Verzend het artikel per e-mail
Obligatiemarkt nog niet onder de indruk

Omdat de markt afhankelijk is van de steun van centrale banken, is de gevoeligheid voor nieuws vanuit de monetaire autoriteiten groot. De bijeenkomst in Jackson Hole waar alle gouverneurs bijeenkomen, zal daarom volgend weekend met grote aandacht worden gevolgd. Temeer omdat de beurs de afgelopen week al nerveus reageerde op de notulen van de Fed. Duidelijk is dat een groeiend aantal leden van de Fed het tijd acht voor een minder ruim beleid, terwijl voorzitter Powell juist benadrukt zeer omzichtig te zullen opereren. De onrust geldt de aandelenbeurs en de valutamarkt, waar de dollar aan kracht wint en emerging market valuta onder druk staan. Daarbij bleef de rente in de VS en de EU opvallend laag, alsof obligatiebeleggers geen enkele noodzaak zien voor hogere rentes, mogelijk vanwege de aanhoudende coronabesmettingsvrees.

Het is duidelijk dat de centrale banken de monetaire steun toch willen afbouwen nu de economie sterk is hersteld en de inflatie aan een opleving is begonnen. Beleggers hebben daarbij het zogeheten taper tantrum in hun achterhoofd toen in 2013 de markt zeer onrustig reageerde op de aankondiging van een draai in het monetaire beleid in de VS, waardoor de kredietopslagen in highyield obligaties opliepen en valuta’s van emerging markets sterk onder druk kwamen. Inmiddels zijn de valuta’s van opkomende markten al goedkoop naar vele maatstaven en zijn hun lopende rekeningen aanzienlijk verbeterd. Daarmee geven de fundamen¬ten meer reden te geven om rentes in de VS te wantrouwen dan die in opkomende markten. Al zal bij een terugtrekkende beweging in de markten de eerste klap wel door emerging markets worden opgevangen.

Obligatiemarkt nog niet onder de indruk

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.