Na winstgroei nu dividendverhogingen

1 september 2021 14:18

De belangrijkste component van aandelenrendementen maakt dit jaar een sterke comeback: het dividend. Het snelle winstherstel en de toegenomen buffers geven bedrijven, maar ook de toezichthouders van banken, meer vertrouwen.

Verzend het artikel per e-mail
Na winstgroei nu dividendverhogingen

De belangrijkste component van aandelenrendementen maakt dit jaar een sterke comeback: het dividend. Het snelle winstherstel en de toegenomen buffers geven bedrijven, maar ook de toezichthouders van banken, meer vertrouwen. In het tweede kwartaal stegen volgens Janus Henderson de dividenduitkeringen wereldwijd al met 26%. Driekwart van die groei is afkomstig van bedrijven die hun dividend hervatten. Dit percentage zal hoog blijven, nu banken vanaf het vierde kwartaal weer dividendbetalingen mogen doen. Daarmee komt het dividend al weer boven de niveaus van 2019 uit.


Regionaal zijn de verschillen groot. Europese bedrijven verlaagden hun dividenden in 2020 rigoureus, waardoor dit jaar de dividenduitkeringen met meer dan 20% zullen toenemen. Tweederde van de Europese ondernemingen betaalde over het eerste halfjaar nog minder dividend dan voor de pandemie. In de VS en Japan was de terugval vorig jaar beperkt doordat vooral bezuinigd werd op de inkoop van eigen aandelen. Als de dienstensector zich daar herstelt kan de dividendgroei in 2022 een versnelling doormaken.

Ontwikkeling dividend

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.