DAX in een ruimer jasje

8 september 2021 16:09

Naar aanleiding van het Wirecard-schandaal zal de DAX 30 voortaan de DAX 40 worden. Dit heeft als voordeel voor beleggers dat de index een betere spreiding gaat krijgen over meerdere sectoren.

Man in pak loopt oude trap op

Vanaf 20 september zal de DAX 30, de index van de grootste bedrijven in Duitsland, voortaan de DAX 40 worden. Ook worden de selectiecriteria voor toevoeging aan de index strenger. Dit is als reactie op het Wirecard-schandaal, waarbij Wirecard, een bestandsdeel van de DAX 30, failliet werd verklaard doordat er 1,9 miljard euro verdwenen was. DAX-kandidaten zullen voortaan winstgevendheid moeten laten zien in de twee meest recente jaarrekeningen en er komen striktere eisen rondom de controle van de boekhouding.

Door de toevoeging van de 10 bedrijven zal de DAX 40 voortaan een ruimere spreiding hebben over meerdere sectoren. Ook is er een discussie gevoerd over het toevoegen van duurzaamheidscriteria voor de DAX 40. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, waardoor een onderneming als Airbus –betrokken bij nucleaire wapens - wel in de index opgenomen gaat worden. Er is overigens vorig jaar wel een duurzame variant geïntroduceerd, de DAX 50 ESG. Andere bedrijven die de switch naar de DAX 40 maken zijn onder andere: HelloFresh, Zalando en Puma. Beleggen in de DAX is mogelijk door middel van de tracker: iShares Core DAX.

Grafiek prijsverloop van de DAX index

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.