Is Evergrande een schok voor China?

13 september 2021 13:53

De ondergang van Evergrande is geen schok voor de markt, wel een interessante casus voor de Chinese highyield markt.

Verzend het artikel per e-mail
Is Evergrande een schok voor China?

Met een schuldenlast van $ 300 miljard is de impact van de mogelijke ondergang van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande al aanzienlijk, maar het is vooral de vraag wat de uitstralingseffecten kunnen zijn. De ondergang wordt wel een Lehman-moment voor China genoemd. Sinds Evergrande heeft aangegeven dat het wil heronderhandelen over de deadlines van zijn schulden, zijn de koersen van andere ontwikkelaars ook geraakt. Waar de ondergang van Lehman een grote verrassing was voor de markt (het had een stabiele single A rating), is Evergrande al lang een hoog risico obligatie. De rating is al meer dan 10 jaar single B, wat een significant risico impliceert. De coupons op de obligatie duiden ook duidelijk op een hoog risico. De ontwikkelaar legt zich bepaald niet toe op de beste locaties, maar op steden met groeiambitie die vrijwel onbekend zijn. Daarom is het niet waarschijnlijk dat het faillissement verstrekkende gevolgen gaat krijgen voor beleggers. De obligaties zullen alleen zijn opgenomen door de meest risicozoekende beleggers en die kunnen het zich veroorloven om op de blaren te zitten.

Waarin de ondergang op Lehman kan lijken, is dit een geweldige test voor het Chinese insolventierecht. Met schulden aan banken, obligatiehouders, toeleveranciers en klanten en obligaties in zowel dollars als renminibi, is het een bijzondere casus die beleggers met belangstelling zullen volgen. Voor beleggers is het vooral een interessante en niet zozeer een schokkende casus. Veel belangrijker was de onzekerheid over Huarong dat immers een staatsbedrijf is en dat een investment grade rating heeft. Daar zijn de obligaties weer hersteld van de koersdruk die in april optrad en de obligaties naar 70% bracht.

Is Evergrande een schok voor China?

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.