Luchtvaartbedrijven stellen obligatiehouder boven aandelen

15 september 2021 15:28

Met de lage rente is het aantrekkelijk om schulden aan te gaan. Toch hechten veel bedrijven nog sterk aan hun kredietstatus.

Vliegtuig in de wolken

EasyJet en naar verwachting ook International Airlines Group (IAG), de moedermaatschappij van British Airways, gaan aandelen uitgeven om hun balans te versterken. Dit mag dan een serieuze slag zijn voor hun aandelenkoersen, maar de obligaties spinnen er garen bij. Het geeft aan dat bedrijven groot belang blijven hechten aan hun kredietstatus. Bij Easyjet zorgt dit net voor een investment-grade rating en IAG zit daar nog iets onder met een BB rating. Hoewel het verleidelijk is om bij de huidige rente maximaal schulden aan te gaan om zo tot een hoog rendement op het eigen vermogen te komen, zien we maar weinig bedrijven hun schuldenlast verhogen.

Vrijwel alle bedrijven met een investment-grade status hebben de schuldenlast weer teruggebracht naar het niveau van voor de pandemie. Bedrijven die zwaar geleden hebben onder de pandemie, zoals deze luchtvaartmaatschappijen, zijn vooral gericht op de obligatiehouder zodat de mogelijkheid open blijft om schulden te kunnen herfinancieren. Zolang bedrijven op deze manier opereren, kunnen kredietopslagen laag blijven en zijn bedrijfsobligaties een goed alternatief voor staatsleningen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.