Aandelen in de VS nemen weer toe

22 september 2021 14:44

Meer uitgiftes en minder inkoop van eigen aandelen leidt tot een stijging van het aantal aandelen.

Verzend het artikel per e-mail
Vrouw met laptop bekijkt koerzen

Aan de stijgende koersen valt niet af te leiden dat er dit jaar een record is aan nieuwe beursnoteringen en aandelenemissies. Vaak belemmert zo’n hausse de koersbeweging van bestaande aandelen, waardoor de index achter blijft. Maar er is met alle extra besparingen en de lage rente genoeg liquiditeit in de markt waardoor er geld blijft stromen naar aandelen. Daarbij genieten al genoteerde aandelen de voorkeur boven beursintroducties die iets achterblijven bij de index. Met aan de ene kant het record aan aandelenuitgiftes en aan de andere kant een daling in de inkoop van eigen aandelen, neemt de netto uitgifte van aandelen toe.

Daardoor kan voor het eerst sinds jaren het totale aantal aandelen in de Verenigde Staten weer gaan toenemen. Dit heeft ook gevolgen voor de indices. Deze week werd met 68 nieuwe noteringen het grootste aantal nieuwe bedrijven aan de Russell indices toegevoegd sinds de start in 2010. In Europa staan de komende weken tenminste drie grote aandelenemissies op de agenda: Veolia Environnement, Lufthansa en EasyJet. Eerst reageerden beleggers geschokt, maar bij EasyJet neemt het optimisme alweer de overhand nu de reisbeperkingen verder worden verminderd.

Netto uitgifte aandelen in de VS

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.