Chinese bedrijven uit de top 10

22 september 2021 15:03

Door de aanval van de Chinese overheid op de big tech sector waren voor het eerst sinds 2017 alle Chinese bedrijven uit de wereldwijde top 10 verdwenen toen Nvidia de 10e plaats overnam van Tencent.

Verzend het artikel per e-mail
Vrouw bekijkt koerzen

Door de explosieve groei van China speculeerden beleggers geregeld dat Chinese bedrijven wel eens de meest waardevolle bedrijven op aarde konden worden. Dit lijkt door de maatregelingen van de Chinese overheid verder uit zicht te raken. Vorige week was de eerste keer sinds 2017 dat er geen Chinees bedrijf in de wereldwijde top 10 stond. Tencent, die eerder dit jaar nog op plaats 5 stond, moest plaats maken voor de Amerikaanse chipfabrikant Nvidia en zakte naar plek 11. Inmiddels staat Tencent weer op plek 10.

Eerder dit jaar werd ook Alibaba onttroond door van plek 8 naar 16 te zakken. De voornaamste reden hiervoor is de aanval van de Chinese overheid op onder andere de big tech sector. Deze actie laat zien dat de Chinese overheid het belang van de partij en het volk boven het belang van aandeelhouders stelt. Tencent en Alibaba hebben door deze acties sinds februari respectievelijk 370 en 340 miljard dollar in waarde verloren.

Ranking marktwaarde bedrijven wereldwijd

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.