Opkomend Europa doet naam eer aan

22 september 2021 14:53

Oost-Europese aandelen lopen dit jaar flink voor op de rest van de wereld.

Verzend het artikel per e-mail
Wereldbol Oost-Europa

Oost-Europese aandelen lopen dit jaar flink voor op de rest van de wereld. Tot nu toe noteert de MSCI EM Eastern Europe index dit jaar een rendement van bijna 23%, tegenover nog geen 13% voor de wereldindex. Kenmerkend voor de MSCI EM Eastern Europe index is de zware overweging van energie wat ruim 36% van de index uitmaakt, terwijl dit wereldwijd slechts zo’n 3% is. De uitstekende performance van de energiesector dit jaar, geholpen door de hogere olie- en gasprijzen, was daarom bepalend voor het hoge rendement.

Daarnaast bood de nadruk op cyclische sectoren ook ondersteuning door het sterke economische herstel dit jaar. Het is goed om te beseffen dat het merendeel van de Oost-Europese index, maar liefst 70%, uit Russische aandelen bestaat. Hierdoor is de performance van de regio sterk afhankelijk van wat zich in het Kremlin afspeelt. Exposure naar Oost-Europese aandelen is onder meer te verkrijgen via de iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF, maar ook via het actief beheerde BlackRock Global Funds - Emerging Europe Fund.

Opkomend Europa loopt voorop

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.