Duitse regeringswissel kan beurzen beïnvloeden

27 september 2021 13:43

De coalitie-onderhandelingen zullen tijd vergen. Een coalitie met het CDU wordt door de beurzen geprefereerd, maar sowieso bieden alle klimaatinitiatieven kansen voor innovatieve ondernemingen en is een linkse coalitie vermeden.

Duitse regeringswissel kan beurzen beïnvloeden

In een nek-aan-nek race heeft de SPD de Duitse verkiezingen gewonnen van CDU/CSU. De meest logische coalitie is het stoplichtmodel met de SPD, de Groenen en FDP. De standpunten van deze partijen verschillen echter sterk op het gebied van belasting, schulden en Europa. De SPD en de Groenen willen een ruimere begroting, meer Europese integratie, terwijl de FDP minder wil lenen en wil bezuinigen. De FDP heeft de voorkeur voor een coalitie met het CDU. Onder zo’n coalitie zullen de schulden minder toenemen. In het verleden hadden de Duitse verkiezingen nauwelijks invloed op de financiële markten. Dat komt mede door de stabiliteit in beleid en kanselierschap. In de laatste 40 jaar heeft Duitsland slechts drie kanseliers gehad.

Het afscheid van Merkel kan daardoor meer invloed hebben, evenals het feit dat er nu 3 partijen nodig zijn voor een coalitie. Voor aandelen en obligaties zal een coalitie van CDU, FDP en de Groenen (Jamaica-coalitie) positiever uitpakken door minder belastingverhoging en regelgeving voor bedrijven en een minder sterk oplopende schuldpositie. De SPD wil meer integratie van het Europese beleid wat gunstiger is voor de Zuid-Europese rentes. Omdat Duitse bedrijven zich meer via bankleningen financieren dan via de beurs en door het belang van de Duitse Mittelstand maken Duitse aandelen slechts 14% van de MSCI Europa uit. Wie ook gaat regeren, Duitsland staat de komende jaren voor enorme veranderingen. Duitsland heeft nu nog de grootste CO2-uitstoot per inwoner in Europa. Om in 2045 netto geen uitstoot meer te hebben is de komende tien jaar minimaal 2% van het bbp aan investeringen nodig en moet de autosector de benzinemotor opgeven. Dat biedt kansen voor de economische groei, nutsbedrijven, maar ook de auto-industrie en voor minder vervuilende bedrijven.

Duitse regeringswissel kan beurzen beïnvloeden

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.