Nieuwe fase monetair beleid: van meer naar minder meer

27 september 2021 13:38

De Fed start dit jaar met taperen. Hiermee breekt een nieuwe fase aan voor beleggers.

Verzend het artikel per e-mail
Nieuwe fase monetair beleid: van meer naar minder meer

Het is vrijwel zeker dat de Fed dit jaar start met de afbouw van het opkoopprogramma (QE), dat nu een omvang heeft van $ 120 miljard per maand. Naar verwachting komt de Fed in november met de formele aankondiging, waarna in december de afbouw kan beginnen. Dit blijkt uit de rentevergadering van vorige week, waarbij Fed president Powell aangaf de tijd rijp te vinden voor het verminderen van steun als de economische situatie zich conform verwachting blijft ontwikkelen. Alleen een zeer slecht banenrapport over de maand september kan de start van de afbouw vertragen.

Als de afbouw van start gaat, dan zal het aankoopprogramma naar verwachting halverwege volgend jaar volledig zijn afgebouwd. Dit tempo kan omhoog gaan als de Fed negatief verrast wordt door inflatie in de komende maanden. Vooralsnog gaat de Fed ervan uit dat de inflatie in de komende maanden piekt. Als we kijken naar de inflatieramingen van de Fed, dan gaat die in zijn ramingen uit van een inflatie van 2,2% voor 2022, tegen 4,2% dit jaar.

De volledige afbouw van QE is een noodzakelijke voorwaarde om de rente vanaf de tweede helft van 2022 te kunnen verhogen: een verhoging in 2022 en mogelijk drie verhogingen per jaar in de periode 2023-2025. Voor de markt was de toelichting van Powell geen grote verrassing. Wel werd de dollar net na de meeting wat sterker versus de euro, die zakte onder $ 1,17. Hiermee is de munt niet ver verwijderd van het hoogste punt van dit jaar. Dit geeft aan dat beleggers verwachten dat het monetaire beleid tussen de Fed en ECB meer uit elkaar gaat lopen in de komende periode.

Hoewel we zien dat de Fed en ook de ECB in de komende tijd de noodsteun geleidelijk afbouwen, is er van een significante verkrapping van het monetaire beleid nog geen sprake. Sterker nog, in de komende maanden zal de balans van de Fed nog nieuwe records neerzetten. Maar er breekt wel een nieuwe fase aan voor beleggers waarbij het monetaire beleid van 'meer' naar ’minder meer’ verschuift en de impulsen voor hogere aandelenkoersen afnemen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Nieuwe fase monetair beleid: van meer naar minder meer