Size matters bij duurzaam passief beleggen

29 september 2021 15:43

Sommige beleggers zijn van mening dat wanneer je duurzaam wilt beleggen, dat alleen kan via actief beheer. Passief beleggen en duurzaamheid kunnen echter zeker samengaan.

Verzend het artikel per e-mail
Size matters bij duurzaam passief beleggen

Sommige beleggers zijn van mening dat wanneer je duurzaam wilt beleggen, dat alleen kan via actief beheer. Dit omdat je bij actief beheer zelf je ESG-beleid bepaalt, waaronder het beleid voor actief eigenaarschap. Dit betekent dat je als belegger je stem laat horen op aandeelhoudersvergaderingen voor belangrijke resoluties die een bedrijf verduurzamen.

Passief beleggen en duurzaamheid kunnen echter zeker samengaan. Steeds meer eindbeleggers vragen de grote passieve fondshuizen om hun verantwoordelijkheid te pakken en de bedrijven waar ze in beleggen aan te spreken op kwesties die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. De drie grootste passieve aanbieders BlackRock, Vanguard en StateStreet beheren gezamenlijk bijna USD 19 biljoen en zijn gecombineerd de grootste aandeelhouder van ruim 80% van de bedrijven in de S&P 500 index. Dan kun je zeker wel duurzame veranderingen in gang zetten.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.