Afname Chinese groei door vastgoedsector

20 oktober 2021 14:01

China wil de hoge schuldenberg aanpakken in de vastgoedsector. Dit trekt een wissel op de groei en zal tot in 2022 druk geven op de economische groei van China.

Afname Chinese groei door vastgoedsector

De overheidsmaatregelen om speculatie en de hoge schuldenberg in de vastgoedsector aan te pakken begint meer slachtoffers te eisen onder vastgoedontwikkelaars. Evergrande, maar ook andere ontwikkelaars zoals Fantasia Holdings en Modern Land zijn in zwaar weer. Dit raakt de Chinese economie, want de vastgoedsector is verantwoordelijk voor een kwart van het bruto binnenlands product (BBP). De Chinese economie koelde hierdoor in het derde kwartaal sneller af dan verwacht. Jaar op jaar groeide de economie met 4,9% in het derde kwartaal tegen een verwachting van 5,2%.

Hierbij spelen ook de acute energieproblemen een rol. Toch wordt verwacht dat de Chinese overheid bij het idee blijft om excessen in de economie aan te pakken. Dit trekt een wissel op de groei en zal tot in 2022 druk geven op de economische groei van China. Analisten hebben de groeiverwachtingen voor 2022 van China al naar beneden bijgesteld en ook de groeivertraging is al deels in de koersen verwerkt. Dit jaar is echter duidelijk geworden dat de Chinese overheid bereid is koersverliezen op de beurs, als gevolg van haar handelen, voor lief te nemen.

Afname Chinese groei door vastgoedsector

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.