Waterfondsen doen het goed op de beurs

20 oktober 2021 14:08

Het thema water is al weer zo’n twintig jaar geleden omarmd door de fondshuizen Pictet en RobecoSAM, maar nog steeds onverminderd actueel.

Waterfondsen doen het goed op de beurs

Het thema water werd al weer zo’n twintig jaar geleden omarmd door de fondshuizen Pictet en RobecoSAM, maar is nog steeds onverminderd actueel. iShares Global Water (+29,1%), Pictet Water (+25,6%) en RobecoSAM Sustainable Water (+25,4%) laten dit jaar een mooie performance zien, gedreven door de wereldwijde aandacht voor water en waterinfrastructuur. Alle fondsen beleggen relatief veel in de cyclische sector industriële dienstverlening. Ook defensieve sectoren zijn goed vertegenwoordigd. iShares Global Water legt het accent daarbij vooral op waternutsbedrijven.

De waterfondsen van Pictet en RobecoSAM beleggen daarnaast ook in Thermo Fisher Scientific en Danaher, bedrijven die tot de sector gezondheidszorg gerekend worden. De actieve managers Pictet en RobecoSAM hanteren ook duurzaamheidscriteria; zo is bij RobecoSAM gebotteld water een “no-go area” vanwege de milieubelasting en Pictet heeft hiervoor aanvullende criteria geformuleerd. iShares Global Water kent geen duurzame restricties en belegt in een bedrijf dat naast producten voor waterzuivering ook munitie produceert. Dat kan voor sommige duurzame beleggers een reden zijn om het fonds te mijden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.