Koplopers en achterblijvers uitgelicht

20 oktober 2021 14:08

Alle sectoren staan tot zover dit jaar in de plus, maar er zijn wel aanzienlijke verschillen in hun performance te zien.

Verzend het artikel per e-mail
Koplopers en achterblijvers uitgelicht

Alle sectoren staan tot zover dit jaar in de plus, maar er zijn wel aanzienlijke verschillen in hun performance te zien. Met een rendement van ruim 46% loopt de wereldwijde energiesector tot nu toe ruim voorop. Energiebedrijven hebben namelijk kunnen profiteren van flink toenemende olie- en gasprijzen en een heropleving van de economie. Financials, die maar liefst 29,4% stegen, delen dit cyclische karakter. Zij hebben naast sterke economische groei ook profijt gehad van de oplopende rente, een toename in bedrijfsovernames en de overheidsstimulans, waardoor kredietverliezen meevielen.

Tegenvallende resultaten werden genoteerd door defensieve sectoren met name de nutsbedrijven (2,8%) en consument basis (5,6%), welke historisch gezien onderpresteren in tijden van economisch herstel. De scherpe rentestijging aan het begin van het jaar kwam nutsbedrijven ook niet ten goede. Het aantrekken van financiering ten behoeve van infrastructuur werd hiermee duurder, wat op de winsten drukt van deze kapitaalintensieve sector.

Koplopers en achterblijvers uitgelicht

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.