Brazilië in hoek waar de klappen vallen

3 november 2021 16:48

Brazilië zit in de hoek waar de klappen vallen. De MSCI Brazilië index is dit jaar ongeveer 20% gedaald en daarmee de slechtst presterende aandelenmarkt van dit jaar.

Brazilië

Brazilië zit in de hoek waar de klappen vallen. De MSCI Brazilië index is dit jaar ongeveer 20% gedaald en daarmee de slechtst presterende aandelenmarkt van dit jaar. Brazilië is hard geraakt door de pandemie wat gevolgen heeft voor de economische groei. Bovendien raken hogere rentes om de hoge inflatie te beteugelen de beurs. Daarnaast wordt de overheidsbegroting onder druk gezet door mogelijke extra uitgaven om de armen van het land te helpen.

Dat geeft druk op de houdbaarheid van de schulden en op de ontwikkeling van de valuta. Hogere rentes zijn daarom denkbaar, wat de beurs negatief kan beïnvloeden. Wat overigens wel goed gaat is de vaccinatie-inhaalslag. De vaccinatiegraad is opgelopen tot 56%. Ook is de relatief lage koers-winst verhouding van 7, vergeleken met de wereldindex van 18, voor sommige beleggers een reden om in te stappen. Blootstelling naar Brazilië is te verkrijgen via de iShares MSCI Brazil ETF of via een fonds of tracker gericht op opkomende markten.

Brazilië in hoek waar de klappen vallen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.