Prille signalen van ontspanning toeleveringsketens

3 november 2021 17:11

Hoewel de problemen in de toeleveringsketens nog lang niet voorbij zijn, dienen de eerste signalen van ontspanning zich voorzichtig aan.

Verzend het artikel per e-mail
Prille signalen van ontspanning toeleveringsketens

Hoewel de problemen in de toeleveringsketens nog lang niet voorbij zijn, dienen de eerste signalen van ontspanning zich voorzichtig aan. Zo zijn sommige vrachtkosten sinds oktober stevig gedaald met meer dan 40%. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Baltic Dry Index: een samengestelde index die de ontwikkeling van de vrachtkosten toont van grote bulkvrachtschepen voor verschillende zeeroutes in de wereld.

De problemen in de toeleveringsketens blijven een belangrijk terugkerend thema in de toelichting op de bedrijfscijfers. De impact op sectoren en industriegroepen loopt duidelijk uiteen en een snelle oplossing is niet in zicht. Verschillende CEO’s zien in de loop van 2022 een betere balans ontstaan, alhoewel de problemen dus niet snel van de baan zijn. Hoe deze problemen in de toeleveringsketens zich verder ontwikkelen, is bepalend voor de richting van de markten de komende periode. Het heeft namelijk niet alleen impact op de omzetontwikkeling en de winstmarges van bedrijven, maar het vormt ook een belangrijk component in de opgelopen inflatie.

Prille signalen van ontspanning toeleveringsketens

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.