'Perfect storm' voor windenergie

10 november 2021 14:31

Bedrijven die actief zijn op het gebied van alternatieve energie en in het bijzonder windenergie, kregen recent harde klappen. Fondsbeleggers in alternatieve energie zien deze koersdip als een prima moment om het gewicht in windenergie en producenten van windturbines te verhogen.

Size matters bij duurzaam passief beleggen

Bedrijven die actief zijn op het gebied van alternatieve energie en in het bijzonder windenergie, kregen recent harde klappen. Orsted meldde dat lagere windsnelheden de resultaten negatief hadden beïnvloed. Ook Vestas, 's werelds grootste fabrikant van windturbines, verlaagde zijn winstverwachting zelfs voor de tweede keer dit jaar. Dit was het gevolg van problemen met toeleveringen van materialen en de hogere prijzen voor grondstoffen. Fondsbeleggers in alternatieve energie zien deze koersdip als een prima moment om het gewicht in windenergie en producenten van windturbines te verhogen, zeker nu de waarderingen ook aantrekkelijk zijn.


Vanwege schaalvoordelen blijven de lange termijn vooruitzichten voor de marktleiders positief. Het is een markt die voor nieuwkomers moeilijk te betreden is. Daarnaast zijn energie-opslagsystemen een interessant segment om overtollige energie op te slaan voor windstille periodes. Fondsen met exposure naar windenergie, producenten van windturbines en opslagsystemen zijn: BNP Paribas Funds Energy Transition, iShares Global Clean Energy en het 1895 Aandelen Thematic Opportunities Fonds.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.