Tussenstand sectoren richting einde jaar

8 december 2021 15:33

Toelichting op recente ontwikkelingen in de wereldwijde sectoren.

Verzend het artikel per e-mail
Tussenstand sectoren richting einde jaar

Energiebedrijven en financials gaan op kop dit jaar, maar hebben in het vierde kwartaal wel een deel van hun voorsprong ingeleverd. Ondanks hun rally blijven de vooruitzichten gunstig dankzij relatief lage waarderingen en het potentieel om te kunnen profiteren van stijgende rentes. De sectoren technologie en luxe-consumentengoederen laten een sterk Q4 zien met rendementen boven de 10%. Maar vorige week vielen de rendementen terug, nadat beleggers nieuws van de omicronvariant verwerkten.


Posities in de relatief dure bedrijven in deze sectoren werden afgebouwd om risico in te perken. Tot op heden noteren enkel communicatiediensten dit kwartaal een negatief rendement. Dit is deels te verklaren doordat zwaargewicht Meta (voorheen Facebook) onder druk staat door zorgen rondom hun bedrijfscultuur. Daarnaast hebben sociale mediaplatforms last gehad van een nieuwe ad-blocking functie, geïntroduceerd door Apple. Nutsbedrijven hebben in Q4 een kleine inhaalslag gemaakt, maar de sector gaat dit jaar waarschijnlijk eindigen als hekkensluiter.

Tussenstand sectoren richting einde jaar

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.